Educatie / Pericole pe Internet

Educație/Învățământ

Pericole pe Internet


     

De ce să te temi pe Internet?


       Atunci când te aşezi în faţa unui computer, dacă este conectat la Internet, devii o persoană expusă public. Majoritatea site-urilor pe care tu navighezi, fie că vrei să te joci sau să cauţi diferite informaţii preiau date din computerul tău: fie adresa de email, parole sau alte date pe care le-ai folosit vreodată pentru a completa formulare pe diferite site-uri sau îţi instalează automat, fără ca tu să ştii progrămele în computer, care ulterior vor trimite diferite date.
       Poate ai auzit, că s-a făcut multă vâlvă că Facebook-ul instalează automat o aplicaţie care urmăreşte activitatea ta pe computer, chiar şi când nu eşti logat. Fiind un site cu un foarte mare trafic a fost cercetat şi s-a descoperit acest lucru, dar astfel de operaţii fac alte mii sau milioane de site-uri.

MILIOANE DE MALWARE CIRCULĂ PE REȚEAUA GLOBALĂ INTERNET
Malware (malicious software) este un produs software proiectat pentru a se infiltra în computer și aduce daune aplicațiilor. Malware-ul conține: viruși, troieni, viermi, spyware, adware, crimeware sau alte programe nedorite.

  »  Viruși informatici: se multiplică și infectează cât mai multe fișiere, provocând daune atât în ceea ce privește integritatea fișierelor, cât și a aplicațiilor sau sistemului de operare.
  »  Viruși ai sectorului de boot al hard-disk-ului: infectează sistemul de boot, preluând controlul asupra computerului la nivel de infectare și mulți alții.
  »  Viermi (worm): programe independente, care intră în calculator de obicei prin atașamente la email sau descărcări nedorite de pe internet. După ce au intrat în computer caută să se împrăștie și să se retransmită către alte calculatoare, de cele mai multe ori generând automat mesaje către lista de contacte a emailului sau a altor mijloace de comunicare online. Pericolul, în afara deficiențelor de rulare a computerului, pot fi furtul de informații și deținerea controlului asupra computerului infectat. Există și boti, viermi care rulează ca agenți ai unor utilizatori sau aplicații, ce colectează informații și folosesc aplicațiile pentru a transmite sau a se propaga.
  »  Troienii (trojan): sunt executabili care se ascund sub denumiri sau identități false. Odată rulați (printr-un installer la un jos, sub forma unei poze etc.) ei deschid creatorului o oportunitate de a accesa computerul și de a fura date confidențiale. Troienii pot: lăsa un utilizator străin să acceseze calculatorul, pot scana calculatorul de date confidențiale și le pot trimite prin email sau sub o altă formă, pot redirecționa accesarea unui site spre altul special creat, care poate fura date bancare sau alte informații, pot înregistra tot ceea ce face utilizatorul pe computer și apoi poate trimite informațiile online.
  »  Spyware: sunt produse create în scop comercial, sub formă de ferestre popup și alterarea comportamentului browser-ului.
  »  Adware: o formă de spyware care afișează reclame sub formă de bannere, popup-uri etc, dar nu colectează date în scop comercial, ci doar de divertisment.
  »  Crimeware: spre deosebire de spyware și adware, conduce la furtul de identitate și accesarea de informații confidențiale sau realizarea de tranzacții neautorizate.
  »  viruși macro: viruși care pot afecta sub formă de macro fișierele de timp text sau date.
  »  keylogger: înregistrarea și transmiterea tastelor sau comezilor date propriului computer.


Ce pot face virușii?Surse imagini: www.eetimes.com, http://www.casualstrolltomordor.com/, http://thebsreport.wordpress.com/,http://danielfwilliams.blogspot.com/, http://www.nydailynews.com/, http://www.holiday-cottage-france.com, http://www.telegraph.co.uk/, http://www.ziare-pe-net.ro/, http://www.nataliedarbeloff.com/, http://disraeli-demon.blogspot.com/

Keyword
malware    pericole    internet    siguranta    online        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.