Computere / Generalitati computere

RESURSE EDUCAȚIONALE - CRISTIS:


- Pagina platformă educațională - TIC
- Pagina platformă educațională - Religie
- Pagina de informare: Educativ-Neamț
- Auxiliar pentru uz propriu: Informatica și TIC pentru toți, Editura Cetatea Doameni, Piatra Neamț, 2019
- Pagina Concurs Național, în CAEN 2019, ”Descoperă monumente românești”
- Lecții AEL, exmplu Facerea lumii, etc.


Computere - Tehnologia Informaţiei şi Comunicării

Notiunea de tehnologia informaţiei

           Societatea evoluează rapid de la epoca industriala la epoca informaţională. Din ce în ce mai multă informaţie se vehiculează în lumea de azi, iar cei ce o deţin şi o manipulează tind să devină cele mai importante personalităţi, firme sau organizaţii. în plus, rapiditatea este o caracteristică principală a lumii de azi.
           S-a simţit, aşadar, nevoia ca tot mai multă informaţie să fie gestionată în mod rapid, lucru pe care omul nu-l putea face în mod natural şi era nevoie de o maşină cu astfel de capacitate.
           Aşa au luat naştere maşinile de calcul – ulterior computerele – unelte care primesc informaţie şi o procesează foarte rapid. Trebuie reţinut încă de la început că aceste maşini (computerele) folosesc informaţia stocată în componentele sale şi cea introdusă pentru a da un anumit rezultat, prin combinarea celor două, foarte rapid. Deci, ele nu ”gândesc”, ci lucrează foarte repede (spre exemplu, un programator introduce în computer o informaţie (o aplicaţie, un program) care să calculeze suma a două numere introduse, utilizatorul introduce numerele, iar computerul preia ceea ce a cerut utilizatorul şi combinând această informaţie cu cea primită de la programator, foarte repede, dă rezultatul adunării. Cel puţin atunci când auzim de inteligenţă artificială, de maşini gânditoare sau de supranatural în funcţionarea computerelor să ne punem câteva întrebări, căci aceşti termeni sunt utilizaţi forţat şi de domeniul ficţiunii. în concluzie, computerul este un prost care lucrează foarte repede.

Istoria computerelor

           Vom prezenta doar cele mai importante şi dezvoltate sisteme din istoria computerelor. Multe descoperiri ţineau de secretele militare şi au fost făcute publice cu întârziere, alţii nu au putut mediatiza descoperirile lor. Nu înseamnă, deci că cei prezentaţi sunt neapărat primii care au construit tipul lor de maşină, dar aparţin perioadelor respective sau le-au organizat mai bine.
0.Calculatoare mecanice:
- 1642, Blaise Pascal realizează o maşină cu roţi dinţate, acţionată cu o manivelă, ce făcea adunări şi scăderi;
- 1646-1716, matematicianul german Baron Gottfried Wilhelm von Leibniz construieşte o maşină asemănătoare, care putea face şi înmulţiri şi împărţiri;
- 1792-1871, Charles Babbage (profesor la universitatea din Cambridge) construieşte maşina de calcul a diferenţelor (important: scria rezultatele pe o tablă de aramă, gravată cu o ştanţă de oţel – predecesorul CD-urilor şi DVD-urilor actuale), apoi maşina analitică. Maşina analitică citea instrucţiunile de pe cartele perforate (predecesorul mecanic al aplicaţiilor şi instrucţiunilor din prezent), lua numere din ”magazie” (predecesoarea mecanică a memoriei actuale), le prelucra în ”moară” (predecesoarea unităţii centrale de calcul actuale) şi le trimitea spre secţiunea de ieşire (prin perforare). Putea face mai multe feluri de calcule, în funcţie de ce cartelă era introdusă. Pentru a perfora cartelele de intrare a angajat-o pe fiica poetului britanic Lord Byron, Ada Lovelace – primul programator.

masina analitica babage

1.Calculatoare cu tuburi electronice:
- 1947-1948: a fost fondata ISO (International Standard Organization), pentru crearea standardelor de programare in vederea compatibilizarii computerelor.
- apare tubul Williams, prim memorie RAM (Random Acces Memory).
- în timpul celui de-al doilea război mondial, John Mauchley şi Presper Eckert (USA) au construit ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) . Maşina era compusă din tuburi electronice (18000), relee (1500), cabluri, comutatoare, cântărind 30 de tone şi consuma 1400 KW.
- IBM a construit versiunea 604 cu 1400 de tuburi.
- tot in aceasta perioada apar computerele Manchester MARK-I, EDVAC si UNIVAC, primele computere comerciale.

eniac colossus

-după cel de-al doilea război mondial, John von Neumann (de la Institutul Princenton pentru Studii Avansate) a considerat că aritmetica zecimală era greu de folosit şi a înlocuit-o cu aritmetica binară. Maşina von Neumann avea patru părţi de bază: memoria, unitatea aritmetică şi logică, unitatea de comandă şi echipamente de intrare-ieşire. Memoria putea stoca 4096 de cuvinte (un cuvânt având 40 biţi, fiecare cuvânt având fie 2 instrucţiuni pe 20 de biţi, fie una pe 40 biţi). Binarul (0 sau 1) este folosit pentru prima dată.

von newmann

în această perioadă, IBM era o mică companie ce se ocupa de producerea şi sortarea de cartele pentru maşinile mecanice, iar din 1953 a început producerea de maşini de tipul von Neumann. 2.Calculatoare cu tranzistoare (1955-1965):
Tranzistorul a dat posibilitatea înlocuirii tuburilor electronice, datorită introducerii sistemul binar. El are două poziţii: închis şi deschis (adică circulă sau nu impulsurile electrice, egal cu 0 şi 1 din sistemul binar).
Astfel, vechile maşini de calcul capătă mai multă memorie şi devin mai performante: TX-0 (Tranzistorized eXperimental computer 0) – construit de Laboratorul Linconln al M.I.T., PDP-1 – produs de DEC (avea un ecran pe care afişa puncte, cu o rezoluţie de 512/512), Burroughs B5000 (putea fi programată în Algol 60, precursor al limbajului Pascal).

Burroughs B5000 tx-0 pdp-1

2.Calculatoare cu circuite integrate (1965-1980):
în 1958, Rober Noyce a introdus în mici boabe de siliciu, zeci de tranzistoare, permiţând utilizarea acestora în maşinile de calcul, mult mai mici şi performante.
-1964, IBM-ul devine o companie de vârf în construcţia de calculatoare, dar au intervenit problemele de compatibilitate între două dintre cele mai bune maşini construite: 7094 şi 1401 (prima folosea aritmetica binară pentru numere, iar cealaltă aritmetica zecimală serială pentru cuvinte), spre nemulţumirea clienţilor. Compania a fost nevoită să introducă o maşină nouă: System/360, care să înlocuiască vechile maşini, dar compatibile între ele (360 model 30 şi 360 model 75). Maşina folosea circuitele integrate (era mai mică şi mai performantă), folosea multiprogramarea (în timp ce un program aştepta terminarea operaţiilor de intrare/ieşire, altul putea lucra. Compatibilitatea s-a putut realiza prin folosirea sistemul binar, dar orientat pe octeţi (cât cel zecimal).
3.Calculatoare cu circuite integrate pe scară foarte largă (1980-?):
Principala problemă cu care se confruntau constructorii de calculatoare era memoria. Era nevoie din ce în ce mai multă memorie, mai mulţi regiştri, pe tot mai mulţi biţi, iar costurile erau din ce în ce mai mari.
în 1980, integrarea VLSI (Very Large Scale Integration) a dat posibilitatea tehnică a producerii de cipuri cu mii, zeci de mii de tranzistori, chiar milioane de tranzistori.
Preţurile scad şi computerele sunt din ce în ce mai mici. Astfel, i-au naştere primele calculatoare personale.
Primele calculatoare personale conţineau o placă de bază, câteva cipuri, cabluri, sursa de alimentare şi eventual un disc flexibil de 8 inch. Nu erau programe, ele trebuiau scrise de utilizator. Mai târziu, apare primul sistem de operare: CP/M, scris de Gary Kildall.
-1968 este fondata compania Intel de Gordon E. Moore, in Mountain View, California.
-1969, fondarea companiei AMD, un competitor important pentru Intel.
-1969, o prima versiune a sistemul de operare UNIX a fost pusa pe un calculator PDP-7.
-1971, OPIUM si IBM dezvolta floppy-disc-ul cu diametrul de 8 inch, disc magnetic.
-1971, Ken Thompson a dezvoltat limbajul de programare "C".
-1971 Intel creaza primul microprocesor: Intel 4004, iar in anul urmator procesorul pe 8 biti: Intel 8080.
-1973, Sharp (Japan) a pus bazele LCD-ului (Liquid Crystal Display), car eva fi folosit peste aprox. 20 de ani. Cristalele se reorienteza la impusluri electrice. In 1990, pentru echipamente mai mari (ex. TV) este inlocuita cu tehnologia TFT.
-1975, Bill Gates si Paul Allen au fondat compania Microsoft. -1980, Gigantul IBM trebuia să-şi menţină poziţia şi să dea lovitura. După ce l-a plătit regeşte pe Philip Estridge, l-a trimis din sediul central, într-un birou izolat în Boca Raton, FL. Acesta, utilizând ca unitate centrală de prelucrare (UCP) un Intel 8080, a construit primul calculator personal IBM, lansat în 1981.
Nu a păstrat, însă, secretul fabricării prin dreptul de proprietate (patent), dând posibilitatea tuturor firmelor să utilizeze ideea IBM.
Primul calculator personal IBM era dotat cu sistemul de operare MS-DOS (produs de Microsoft Corporation, firma minusculă pe vremea aceea), ulterior IBM a dezvoltat propriul sistem de operare OS/2 cu interfaţă grafică, dar Microsoft a dezvoltat pe sistemul său Windows, ce a căpătat un mare succes.
-1982, Sony introduce micro-floppy-disk de 3.5 inch.
-1983-85, C este dezvoltat si reprogramat cu clases, in limbajul C++.
-1984 este introdus pe piata Apple Macintosh.
-1984, Hewlett Packard introduce prima imprimanta inkjet.
-1984, Fujio Masuoka si echipa sa construiesc primul flash-disk.
-1984-1986, Philips si Sony creaza primele CD-ROM-uri (Compact Disk Read Only Memory), cu destinatie audio.
-1984, apar microprocesoarele 286, pentru ca putin mai tarziu sa apara CPU pe 32 de biti - Intel 80386 (1985).
-1984, Microsoft dezvolta prima versiune de Windows - Windows 1.0.
-1989, apare procesorul Intel 80486.
-1990, Tim Berners-Lee a lansat oficial WWW (World Wide Web).
-1990 Microsoft lanseaza Windows 3.0 cu interfata grafica, iar in 1993 Windows NT.(pana in 1994)
-1991 AMD debuteaza cu microprocesorul AMD's Am386 (AMD companie infiintata in 1969).
-1992 Microst produce versiunea imbunatatita Windows 3.1.
-1993 AMD lanseaza procesorul AMD Am486.
-1994 este fondata compania Netscape.
-1994 Jerry Yang and David Filo lanseaza motorul de cautare Yahoo.
-1994 se lanseaza motorul de cautare Altavista.
-1995 Intel lanseaza procesoul 80586, numit Pentium, iar AMD procesorul AMD-K5.
-1995-2001 este folosita versiunea Windows 95.
-1996 Intel introduce procesorul de 200 MHz.
-1996, in iunie este fondata compania EBay.
-1996 este lansat browserul Internet Explorer, pentru a completa vechiul de acum Netscape.
-1997, Dutchman J. Haaften (Ericsson - Suedia) aduce tehnologia bluetooth.
-1997 apare browserul Opera, de la DEC.
-1997 AMD creaza microprocesorul AMD-K6, iar in 1999 AMD Athlon.
-1998 este lansata aplicatia Windows 98, ulterior Windows Me.
-2000 Microsoft lanseaza versiunea Windows 2000.
-2001, pana in 2005 una dintre cele mai bune versiuni Windows - Windows XP.
-2002 se dezvolta browserul Safari de la Apple.
-2003 este fondata compania Mozilla, iar primul browser Mozilla si Firefox este lansat in 2004.
-2004 motorul de cautare Google devine din ce in ce mai puternic.
-2005 AMD creaza procesorul AMD Turion.
-2006-2008 Microsoft vinde Windows Vista.
-2009 se lanseaza produsul Windows 7.
-2009-2011 Intel lanseaza microprocesoarele Core I3, I5 si I7, iar AMD microprocesoarele AMD Opteron.

ibm ibm-pc

Azi, cele mai performante companii Hardware sunt: Intel (microprocesoare si alte componente), AMD (microprocesoare si placi video ATI), Freescale (microprocesoare si altele), Via Tehnologies, Motorola (pt. telefoane mobile), HP, Samsung, Foxconn, LG Electronics, Nokia, Toshiba, Dell, Apple, Fujitsu, Apple, Assus, Cisco, Canon, IMB, Sony, Motorola, etc.
In domeniul software, cele mai mari companii sunt: Microsoft, IBM, Oracle, SAP, Ericson, Nintendo, Adobe, etc.

Keyword
computere    tic    tehnologia informatiei    istoric - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.