TIC / Dispozitive de intrare

Dispozitive de intrare - hardware

Dispozitivele de intrarea sunt cai pe care informatia patrunde din exterior in interiorul computerului. Ele dau posibilitatea utilizatorului sa comunice cu computerul.
1. Tastatura
Tastele prezente pe majoritatea tastaturilor sunt: ESC (anulare), Tastele funcţionale (F1-F12, utilizate ca funcţii complexe, ex. F1 – pentru ajutor, F2 – pentru salvare, F10 – pentru ieşire, dar depinde de aplicaţia în care sunt utilizate), Print Screen (imprimă imaginea de pe ecran), Pause (pauză de lucru), BACKSPACE (ştergerea literei dinainte de cursor), TAB (alineat în scriere sau comutare selecţie), CAPS LOCK (comută tastele cu alfabetul în litere mari), ENTER (execută), SHIFT, CTRL, ALT (utilizate împreună cu alte taste pentru a genera o altă comandă, numite taste reci, ex.: Shift şi una dintre tastele alfanumerice duce la scrierea literei mari sau al celui de-al doilea semn de pe tastă), SPACE (spaţiu), INSERT (inserare, lipire), DELETE (ştergere), HOME (de la început), END (treci la final), PAGE UP (pagina anterioară), PAGE DOWN (pagina următoare), Săgeţile (arrow, pentru deplasare), tabloul numeric (cifrele şi semnele de calcul), NUM LOCK (pentru cel de-al doilea semn al tastelor numerice).

tastatura combinatii ctrl combinatii alt combinatii windows

Exista mai multe combinatii de taste -- http://support.microsoft.com.
Pentru a folosi diacriticele tastatura trebuie setata in Limba romana. Pe bara de jos a Windows-ului (bara de instrumente - taskbar), in dreapta este inscris codul tarii tastaturii (exemplu EN). Se da clic si se alege tastatura in limba romana (RO - Romana sau Romanian). Daca nu apare pe taskbar nici un cod de tara (EN sau altul), atunci Start - Panou de control (Control Panel) - ??? Setari de limba si regiune (Language and Region setting) ??? de unde se alge Tastatura (Keyboard). In functie de versiunea de Windows utilizata se alege modificarea tastaturii sau detalii si si se adauga limba romana.
Tastaturile pot fi: standard, multimedia (cu multe taste multimedia), ergonomice (cu format ergonomic) si speciale (pentru diverse utilizari).
Din punctul de vedere al comunicarii cu unitatea centrala, pot fi: cu fir sau wireless.
Concluzie: Tastatura contine: taste functionale, taste alfanumerice, ESC, CAPS LOCK, NUM LOCK, SHIFT, CTRL, ALT, PRINT SCREEN, BACKSPACE, SPACE, INSERT, DELETE, PAGE UP, PAGE DOWN, etc. Unele taste (ex. SHIFT, CTRL, ALT) se folosesc pentru combinatii. Tastatura poate fi schimbata in limba romana pentru a putea scrie diacritice.
Caracteristici generale:
   »    Tipul tastaturii (standard, special,cu fir sau wireless);
   »    Ergonomie.
2. Mouse-ul
Clic pe butonul stânga (click left) – selectează obiectul, Dublu clic pe butonul stânga (double click) -cere execuţia obiectului, Clic pe butonul dreapta (right click) – afişează o serie de opţiuni pentru obiect. Daca mouse-ul are o rotita pe mijloc, se foloseste la derulare. Clic stanga tinut apasa si deplasat, face ca respectivul obiect sa fie dragat (tras) in locul dorit pe ecran (dragging).
Mouse-ul poate fi cu fir sau wireless.

mouse

Caracteristici generale:
   »    Tipul (cu fir sau wireless);
   »    Cu rotita de reluare sau fara.
3. Scanner
Preia o imagine, o transformă în sistem binar şi o stochează pe computer. Setările scanner-ului: color sau alb-negru, rezoluţia (imaginea este formată din puncte – pixeli, cu câţi mai mulţi pixeli sunt cu atât imaginea este mai clară. Rezoluţia reprezintă numărul de puncte pe verticală şi orizontală. Exemplu: 800/600 înseamnă 800 de pixeli pe orizontală şi 600 puncte pe verticală, adică în total: 800*600 = 480.000 de pixeli). Rezolutia poate fi masurata si in DPI (Dots Per Inch - puncte pe suprafata unui inch).

scanner

Caracteristici generale:
   »    Suprafata de scanare (in general A4-21cm/29.7cm, dar poate fi si mai mica sau mai mare);
   »    Rezolutia maxima suportata (nr.pixeli orizontala/nr.pixeli verticala sau DPI).
4. Microfon
Preia sunete (exemplu vocea) şi o transformă în date stocabile pe computer.

microfon

5. Alte dispozitive: trackball, trackpad (touchpad), tabletă grafică, ecran tactil (touchscreen), joystick

trackball trackpad tableta_grafica screen_tuch joystick

6. Cititor cod de bare
Citeste codul de bare de pe un produs din magazine, il trasmite la un computer care il localizeaza intr-o baza de date, identifica produsul si pretul acestuia. Computerul il afiseaza apoi pe un monitor, iar casa de marcat tipareste bonul consumatorului.

cititor_cod_bare cod de bare

7. Dispozitive cu functii de intrare-iesire
»  Hard-disk (HDD)
        Hard-disk-ul stocheza datele pe platane (platters), utilizand magnetismul. Caracteristicile sunt: Capacitatea (byte - ex. 500 Mb), rata de transfer (RPM-rotatii pe minut - ex. 7200 rpm), interfata de conectare (ATA sau SATA) etc.
»  Carduri de memorie (Stick de memorie flash USB, SD, micro-SD, SIM card, etc.)
        Sunt dispozitive foarte mici, cu un cip de stocare prin impuls electric. Cele mai des utilizate sunt PenDrive-ul (USB Memory Flash, Flash Drive) si card-urile pentru telefoane, aparate foto, SIM-ul telefoanelor, etc.
»  Unitati optice (CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM, DVD-WR)
        CD-urile/DVD-urile sunt discuri de plastic (12cm diametru), citite si scrise printr-o raza laser (in general). Unitatile de citire ale acestora poarta numele de CD, DVD, urmat de ROM (Read Only Memory - numai citesc) sau RW sau R (Read-Write - citesc si scriu). Caracteristicile sunt: tipul de unitate (CD-ROM, CD-RW, Combo, DVD-ROM sau DVD-RW), viteza de citire/scriere (masurata in X, 1X=150 kb/s - ex. 48X), interfata de conectare (ATA sau SATA).
     Hard-disk-ul, cardul de memorie, unitatea optica (CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM, DVD-WR) sunt si dispozitive de intrare, deoarece de pe ele se pot copia date in computer, iar in cazul Hard-disk-ului sistemul de operare ofera date si instructiuni microprocesorului in toate operatiile.
»  Multifunctionala
     Multifunctionala contine un scanner (dispozitiv de intrare) si o imprimanta (dispozitiv de iesire).
»  Camera WEB
     Preia imaginea intr-un format video si se foloseste mai mult la discutii on-line.
»  Placa de retea
     Pentru transmisia si primirea datelor intr-o retea (mai multe computere ce comunica intre ele).
     Poate fi prin cablu coaxial sau wireless.
»  Modem-ul
     Pentru transmisia si primirea datelor utilizand o linie telefonica.
»  Placa audio
     Pentru primirea sunetelor de la microfon si transmiterea de sunete la difuzoare.Keyword
dispozitive intrare    input    computere    tastatura    mouse    scanner    microfon    trackball     trackpad (touchpad)     tabletă grafică     ecran tactil (touchscreen)     joystick     cititor cod de bare    camere web - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.