TIC / Sisteme de operare

Sisteme de operare

La prima vedere un computer este alcatuit din foarte multe componente fizice (hardware), cu multe placi, cip-uri si alte componente eletronice (resurse fizice). Totusi, de o foarte mare importanta la un computer il constituie informatia binara care circula prin el sub forma de date si instructiuni (resurse logice).
O parte din informatie se afla stocata in componentele fizice ale placii de baza, creand astfel, pe langa computerul fizic, unul virtual, ambele fiind esentiale in indeplinirea sarcinilor de lucru. De exemplu, legatura dintre componente este facuta de magistrale de date (circuite), dar si de instructiuni din memoria interna. Fara aceste instructiuni (software) din memoria interna, procesorul ar primi un haos de informatii si nu ar putea functiona, iar daca in locul instructiunilor ar fi create piese fizice, dimensiunile computerului ar creste si pretul la fel.
Noi, utilizatorii, insa, ar trebui sa comunicam cu computerul (cu toate instructiunile din memoria interna), intr-un nivel foarte complex, aproape de cel de biti introdusi. Imaginati-va cum ar fi ca pentru a copia un fisier sa trebuiasca sa scriem cateva ecrane de instructiuni, intr-un limbaj foarte complex. Ar fi, aproape imposibil de lucrat si mai mult ne-ar ingreuna lucru, decat ne-ar ajuta.
Pentru aceasta au aparut sistemele de operare si aplicatiile - soft-ul (notiunile software) pe care le vom prezenta.
Sistemul de operare (OS - Operating system) este o interfata (un ajutor de lucru) intre noi, utilizatorii, si computer, facilitandu-ne munca. Pentru copierea unui fisier nu trebuie sa scriem ecrane intregi de instructiuni, ci doar sa dam cateva clic-uri sau sa apasam cateva taste.

Componentele sistemului de operare:
   »    Nucleul (Kernel): verifica resursele (fizice si logice) disponibile si planifica folosirea lor. De exemplu, daca dam ceva la imprimanta, cat timp imprimanta este folosita putem scrie altceva sau asculta muzica. Aceasta planificare da posibilitatea multiprogramarii, a sarcinilor de lucru care se pot da in acelasi timp (sa nu ne imaginam ca procesorul rezolva concomitent toate sarcinile, ci dupa ce de o anumita sarcina unei componente se ocupa de alta sarcina pentru alta componenta). Nucleul este cel care se ocupa de sarcina ingrata de a comunica direct fie si cu cele mai inalte nivele arhitecturale ale computerului.
   »    Interfata (GUI): ceea ce vedem noi atunci cand lucram cu computerul. Din interfata dam comenzi computerului si prin intermediul ei primim raspunsuri.

Caracteristici sisteme de operare
- Portabilitatea – posibilitatea instalării / executării sistemului de operare pe diverse configurații hardware ale sistemelor de calcul
- Multiutilizator (multiuser) - Numărul de utilizatori care pot lucra simultan cu acel sistem de operare
- Multiproces (multitasking) – Numărul de procese care pot fi rulate simultan.

Funcțiile unui sistem de operare
- Asistarea utilizatorilor, prin interfaţa între utilizator şi sistemul de operare (o punte de comunicare cu SO şi, implicit, cu toate componentele hardware).
- Controlează execuţia proceselor (asigură ordinea în care sunt trimise spre procesare, fără a le amesteca). Sistemele multitasking pot să trimită seturi de instrucţiuni de la diverse aplicaţii, intercalate, fără ca acestea să intre în conflict (adică putem scoate la imprimantă, asculta muzică şi scrie în acelaşi timp).
- Alocarea eficientă a resurselor fizice şi logice (prioritizare programe, alocare spaţiu în memoria internă, optimizare transfer spre periferice etc.).
- Facilitarea dezvoltării de noi aplicaţii de către utilizatori;
- Gestionarea eficientă a datelor - fişierelor;
- Asigurarea securităţii sistemului.


Exemple de sisteme de operare actuale: Windows (produs de Microsoft), Unix-Linux (sistem gratuit, conceput initial in AT&T Bell Labs, azi unele versiuni fiind dezvoltate si distribuite de firme comerciale altele de organizatii non-profit ca Free Software Foundation), Android (pentru telefoane, dezvoltarea lui fiind preluata de Google),IOS dezvoltat de Apple pentru dispozitive mobile, Nokia, Symbian, Windows Phone, Windows Mobile pentru telefoane etc.

interfata_windows interfata_debian interfata_macosx interfata_android

Microsoft Windows a are printre ultimele versiuni: Windows 98, Windows 2003 Server, Windows XP, Windows Vista si Windows 7, pentru a enumera doar cateva dintre ele.
Sistemele de operare sunt ca platforme pe care functioneaza aplicatiile. Multe aplicatii (programe de editare text, de ascultat muzica, tehnice etc.) utilizaza fisiere ale sistemului de operare (biblioteci de date, registri etc.). De aceea, o anumita aplicatie poate sa nu ruleze pe o versiune de sistem de operare anterior celui pentru care a fost conceputa sau pe o versiune diferita a aceluiasi nivel de dezvoltare al sistemului de operare (de exemplu, unele aplicatii nu ruleaza pe Windows 7 pe 64 biti, daca ea a fost conceputa pentru 32 de biti).

Soft-ul este protejat de drepturile de autor (copyright), iar daca este contra cost (si nu versiune free - gratuita sau trial - de incercare), atunci folosirea ei frauduloasa se pedepseste conform legii. Soft-ul contra-cost este protejat fie de un cod (serial), fie de activarea pe Internet sau ambele, fie prin fisiere specifice care se dau numai celor care platesc. Exista mult soft piratat, internetul fiind plin de aplicatii keygen (generatoare de seriale, de chei de acces) sau de aplicatii mai complexe care ofera atat modificarea fisierelor pentru a semana cu cele platite, fie amagesc server-ul (computerul companiei furnizoare) ca programul este autentic si trebuie activat.

Keyword
sistem de operare    os    so    computere    functii    exemple    componente    exemple - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.