TIC / Pornire-oprire computer

Pornire/oprire computer

Pornire computer

           La apăsarea butonului de pornire al computerului intră în funcţiune memoria ROM (Read Only Memory - Memorie numai în citire) stocată în cipuri pe placa de bază (motherboard). Cel mai important cip este bios-ul (anumite setări pot fi schimbate din CMOS Setup, ce se poate deschide la pornirea computerului prin apăsarea unei taste - de obicei Delete, F1, F10 sau altă tastă.). Din CMOS Setup se poate schimba ora computerului, primul dispozitiv de stocare de pe care încearcă să pornească computerul etc.
           Memoria ROM trimite date şi instrucţiuni microprocesorului pentru verificarea componentelor esenţiale ale computerului: dispozitivul de ieşire (placa video, versiunea bios-ului şi funcţionalitatea plăcii de bază, microprocesorul, memoria RAM etc. Dacă anumite dispozitive esenţiale nu sunt funcţionale difuzorul intern de pe placa de bază emite anumite sunete (beep-uri) specifice.
           După verificarea dispozitivelor este lansat sistemul de operare de pe dispozitivul unde este găsit.

cmos_setup

Oprire computer

           Oprirea computerului se face prin accesarea butonului Start - Închidere (Shut Down).
           În funcţie de setări, computerul poate fi oprit şi prin apăsarea butonului de pornire. Apăsarea prelungită a butonului de pornire duce la închiderea forţată a computerului.
           Alte opţiuni legate de oprire:
   »    Comutare utilizatori (Switch user) - face posibilă comutarea la contul altui utilizator al computerului. Utilizatorii pot fi adăugaţi din Panoul de control (Control Panel), accesat de un utilizator Administrator. Utilizatorii pot fi: Administratori (cu acces deplin asupra computerului) şi utilizatori limitaţi (Limited user) cu accesul blocat la anumite acţiuni Windows. Comutarea la alt utilizator lasă deschis utilizatorul curent.
   »    Log off - închiderea utilizatorului curent.
   »    Repornire (Restart) - Repornirea computerului.
   »    Hibernare (Hibernate) - Intrarea computerului în Stand by, pentru utilizare ulterioară. Ieşirea din Hibernare se face prin apăsarea butonului de pornire al computerului.
Recomandări:
   »    Înainte de închidere sau Log off trebuie închise aplicaţiile care rulează în acel moment şi făcute salvările necesare.
   »    Butonul de Reset al computerului se apasă doar în cazuri excepţionale. Nu este recomandat! Dacă o aplicaţie se blochează se poate apela la apăsarea tastelor Ctrl+Alt+Delete şi intrarea în Managerul de activităţi, de unde se închide forţat aplicaţia sau procesul care este blocat.
   »    Este recomandat ca după o comandă să se aştepte să fie executată. Repetarea unei comenzi care porneşte mai greu sau nu porneşte în momentul acela poate duce la blocarea computerului. Pentru un computer cu performanţe scăzute se recomandă pornirea a cât mai puţine aplicaţii simultan.

shut-down-or-restart-computer manager_activ


Keyword
computere    pornire    start    oprire    blocare    windows    deblocare    hibernare    shutdown    restart    ctr-alt-del - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.