TIC / Retele de calculatoare

Rețele calculatoare

Ce este o rețea de calculatoare?

Două sau mai multe calculatoare interconectate, care pot partaja (folosi împreună) resurse formează o rețea de calculatoare.
Rețeaua, după dimensiune și modul de utilizare a resurselor, poate fi:
- rețea de domiciliu, privată, computerele personale din propria locuință sau în care aveți deplină încredere. Se pot accesa resursele partajate din rețea, se poate adera și configura rețeaua etc.
- rețea de birou, privată, computerele dintr-un birou sau de la serviciu. Nu va permite aderarea la grupul de domiciliu și utilizarea resurselor acestuia.
- rețea publică, computere în care nu aveți încredere, va dezactiva vizibilitatea computerului și partajarea resurselor.

Variante de conectare

a) Peer-to-peer (de la egal la egal): computerele sunt egale între ele, iar resursele și dispozitive auxiliare (ex. imprimanta) erau folosite împreună. Dezavantajul că atunci când mai mulți clienți apelează o resursă (ex. o imprimantă) conectată la un calculator, atunci performanțele acestuia scad.
b) Rețele client/sever: un calculator devine server (el partajează resurse și are conectate alte dispozitive auxiliare) și nu este folosit de vreun utilizator, iar restul computerelor (client) sunt conectate la el.
peer-to-peer client-server tip retele
Serverele pot fi generale, dar și dedicate: server de fișiere, servere de baze de date, servere de poștă electronică, servere Directory Service (informații despre rețea, utilizatori etc.). De obicei, aceste servere sunt pe un singur calculator.

Tipuri de rețele

a)După aria geografică acoperită:
- rețele locale: (LAN - Local Area Network), rețea dintr-o încăpere, clădire sau grupuri de clădiri învecinate;
- rețele metropolitane (MAN - Metropolitan Area Network), rețele dintr-un oraș, sau diverse locații dintr-un oraș, depărtate între ele;
- rețele extinse (WAN - Wide Area Network), rețele cu întindere foarte mare: țară, continente, globală.
b)După mediul de trasmitere a datelor:
- rețele prin medii ghidate: cabluri rețea, coaxiale, telefonice, fibră optică etc.
- rețele prin medii neghidate: unde radio (wireless), radiații inflaroșii, radiații laser etc.
O rețea globală (rețeaua LAN sau MAN interconectată la nivel global WAN, utilizând servere specifice internetului) formează Internetul.
LAN MAN WAN

Elemente interconectare

»  Calculatorul personal (stația de lucru, host), trebuie să aibă un dispozitiv de conectare: port LAN (pentru cablu) sau Wireless.
»  Cablu de conectare la portul LAN, dacă este cazul (nu este rețea wireless).
»  Pentru interconectare rețelei de domiciliu: switch.
»  Dacă este nevoie de amplificare semnalului transmis (distanțe mai lungi): Repeater hub.
»  Pentru conectarea la alte rețele (internet): router sau modem (pentru conexiunile dial-up - telefonie).
»  De la rețeaua locală (LAN) se face interconectarea cu furnizorul de internet, prin router sau modem: ISP (Internet Service Provider), firma care oferă Internetul.
»  ISP sunt și ele interconectate, cu servere dedicate conexiunii, cu servere de web hosting (oferă servicii de găzduire pagini WEB), cu servere de fișiere, cu servere de email etc, toate la nivel global.
Cei mai mari provideri de internet din România sunt: RCS & RDS, Romtelecom și UPC. RoEduNet este membru National Research and Education Network (NREN).
Conectarea serverelor se face prin mari noduri (nods), cum sunt cele de la Amsterdam, Frankfurt, Paris etc.
LAN port LAN si conector Switch hub reperoar Router ISP Eurpean nod Infrastructura Internet
Surse: rotorwanker.wordpress.com, www.scrigroup.com, gadgetrends.ro, www.service-calculatoare.com, blogs.helsinki.fi, uk.hardware.info, concertaudiovisual.com.au, us.hardware.info, www.inetassociation.com,

Keyword
computere    retele    network    calculatoare    interconectare    tipuri retele    variante conectare - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.