TIC / Siguranța pe Internet

Securitatea pe Internet

Viruși informatici

Virușii sunt mici programe care se împrăștie în calculator și caută să infecteze cât mai multe fișiere și calculatoare, pentru a produce daune sau din simple motive de divertisment ale creatorilor lor.
Virușii pot ataca componentele hardware (destul de rar), dar mai ales softul computerului.
Tipuri de viruși:
- viermi (worm): programe independente, care intră în calculator de obicei prin atașamente la email sau descărcări nedorite de pe internet. După ce au intrat în computer caută să se împrăștie și să se retransmită către alte calculatoare, de cele mai multe ori generând automat mesaje către lista de contacte a emailului sau a altor mijloace de comunicare online. Pericolul, în afara deficiențelor de rulare a computerului, pot fi furtul de informații și deținerea controlului asupra computerului infectat. Există și boti, viermi care rulează ca agenți ai unor utilizatori sau aplicații, ce colectează informații și folosesc aplicațiile pentru a transmite sau a se propaga.
- troienii (trojan): sunt executabili care se ascund sub denumiri sau identități false. Odată rulați (printr-un installer la un jos, sub forma unei poze etc.) ei deschid creatorului o oportunitate de a accesa computerul și de a fura date confidențiale. Troienii pot: lăsa un utilizator străin să acceseze calculatorul, pot scana calculatorul de date confidențiale și le pot trimite prin email sau sub o altă formă, pot redirecționa accesarea unui site spre altul special creat, care poate fura date bancare sau alte informații, pot înregistra tot ceea ce face utilizatorul pe computer și apoi poate trimite informațiile online.
- viruși informatici: se multiplică și infectează cât mai multe fișiere, provocând daune atât în ceea ce privește integritatea fișierelor, cât și a aplicațiilor sau sistemului de operare.
- viruși ai sectorului de boot al hard-disk-ului: infectează sistemul de boot, preluând controlul asupra computerului la nivel de infectare și mulți alții.
- spyware: sunt produse create în scop comercial, sub formă de ferestre popup și alterarea comportamentului browser-ului.
- adware: o formă de spyware care afișează reclame sub formă de bannere, popup-uri etc, dar nu colectează date în scop comercial, ci doar de divertisment.
- crimeware: spre deosebire de spyware și adware, conduce la furtul de identitate și accesarea de informații confidențiale sau realizarea de tranzacții neautorizate.
- viruși macro: viruși care pot afecta sub formă de macro fișierele de timp text sau date.
- keylogger: înregistrarea și transmiterea tastelor sau comezilor date propriului computer.
Malware:
- malware (malicious software) este un produs software proiectat pentru a se infiltra în computer și aduce daune aplicațiilor. Malware-ul conține: viruși, troieni, viermi, spyware, adware, crimeware sau alte programe nedorite.

Securitatea computerului

- instalarea unui antivirus licențiat, care se actualizează permanent. În fiecare zi apar peste 70.000 viruși informatici, deci un antivirus poate opri din propagarea acestora pe propriul computer.
- activarea firewall-ului (paravanului de protecție pe computer), fie cel al antivirusului sau măcar cel al sistemului de operare.
- securizarea rețelei wireless; - evitarea accesării de emailuri necunoscute, suspicioase, a ofertelor de premii mari fără a participa la vreo competitie etc.
- realizarea de backup-uri periodice ale datelor importante de pe computer;
- evitarea stocării pe computer a datelor confidențiale: bancare, conturi aplicații de serviciu sau casnice etc.
- evitarea postării pe Internet a oricăror date personale.
- evitarea navigării aleatoare pe motoarele de căutare și altele

Keyword
viermi    virusi    internet    safe internet    siguranta online    troieni    malware    virusi informatici    spyware    adware - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.