TIC / Unitatea centrala de procesare

Unitatea centrală de procesare a calculatorului - hardware

    Unitatea centrală de prelucrare la un computer preia informaţia de la dispozitivele de intrare, le prelucrează, iar apoi, rezultatul îl transmite spre dispozitivele de ieşire.
    În cele ce urmează vom descrie ce se găseşte în unitatea centrală a unui computer, inclusiv dispozitive cu mai multe funcţii.
1. Placa de bază (motherboard)
Placa de bază conţine conexiunile electrice pentru comunicarea cu celelalte componente ale sistemului.
Componentele de bază:
——chipset (northbridge şi southbridge): pentru coordonarea activităţii procesorului, memoriei, interfetei AGP sau PCI Express, respectiv coordonarea activităţilor de intrare/ieşire, a BIOS-ului, a interfeţei PCI si IDE, a subsistemului audio etc.
——soclul (socket) microprocesorului: în care se montează microprocesorul. De numărul de pini (conectori) ai socket-ului depinde tipul de procesor care se potriveşte (de exemplu: socket 775, sau 754). După ce este montat microprocesorul, se mai adaugă deasupra lui un radiator cu ventilator (cooler).
——sloturi RAM: în care se instalează memoria RAM;
——sloturi ISA, PCI, PCI-Express, AGP: pentru plăcile opţionale (reţea, sunet, modem, etc.);
——cip BIOS (Basic Input/Output System): face legătura între componentele fizice (hardware) şi sistemul de operare. El verifică componentele esenţiale la pornirea calculatorului, porneşte sistemul de operare şi face legătura fizică dintre sistemul de operare şi componente. Este o memorie de tip ROM (Read Only Memory); ——baterie BIOS;
——porturi USB, SATA, eSATA, PATA, Firewire, S/PDIF (analog, optic), pentru conexiuni externe (pendrive-uri, imprimante, hard-disk-uri, etc.
——headere USB, CD-IN, Firewire, S/PDIF: pini (ace de conectare) pentru diverse componente; ——conectori PS: tastatură şi mouse.
Componente opţionale
——placă de sunet
——placă de reţea
——placă video
Caracteristici generale:
   »    Dimensiunea plăcii (ATX, microATX, etc.), de această dimensiune ţinând şi alegerea carcasei unităţii centrale;
   »    Tipul socket-ului pentru a determina ce tipuri de microprocesoare se potrivesc pe ea;
   »    Numărul de sloturi RAM, ISA, PCI, etc., pentru a şti câte plăci se vor putea adăuga pe ea;
   »    Tipul slotului RAM (SIMM sau DIMM şi tipul: SDR-SDRAM, DDR SDRAM, DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM sau DRDRAM);
   »    Numărul de porturi, pentru a şti câte periferice se vor putea conecta concomitent;
   »    Numărul sau tipul header-elor, pentru a putea ataşa diferite dispozitive în interior (de exemplu: port USB în faţa carcasei);
   »    Ce componente opţionale conţine: reţea, sunet, video.

motherboard motherboard-bridges socket isa pci-express bios porturi porturi sata ata headere placi optionale

2. Microprocesorul (CPU - Central Processing Unit)
Este cea mai importantă componentă a computerului, toată informaţia (instrucţiuni şi date) trecând prin el pentru a fi procesată.
în acelaşi timp este cel mai complex, alcătuit din 1, sau mai multe (4) circuite integrate (cip-uri).
Cele două mari firme care construiesc microprocesoare sunt: AMD (Advanced Micro Devices) şi Intel.
Microprocesoarele sunt compuse din: unitatea de memorie cach, unitatea de control şi unităţile de calcul.
Caracteristici generale:
   »    Firma producătoare (AMD sau Intel);
   »    Tipul de microprocesor: AMD Phenom, AMD Opteron, Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad, Intel Core I3, Intel Core I7, etc.;
   »    Frecvenţa microprocesorului: ciclul de procesare pe secundă (Hertz-Hz). De exemplu: 2300 MHz, 1800 MHz, etc. Datorită arhitecturii de construcţie, nu întotdeauna mai mulţi herţi înseamnă că lucrează cu atât mai repede;
   »    Dimensiunea magistralei de transport date (în interiorul său), măsurată în biţi: 32 sau 64 biţi;
   »    Memoria cache, memorie de mare viteză, din interiorul microprocesorul care depozitează datele recent utilizate;
   »    Arhitectura utilizată: CISC (Complex Instruction Set Computer), cu instrucţiuni complexe, care ocupă mare spaţiu de memorie şi RISC (Reduced Instruction Set Computer), cu seturi de instrucţiuni mai simple, care le înlocuiesc pe cele complexe. RISC (cele actuale) rulează aproape de 2 ori mai repede decât CISC.
   »    Integrarea mai multor unităţi de calcul, care să lucreze în acelaşi timp. De exemplu, Unitatea aritmetică şi logică (UAL) – pentru calcule cu numere.

cpu

3. Memoria RAM (Random Access Memory - memorie cu acces aleatoriu)
Ajută microprocesorul, lucrând direct cu el. Stochează blocuri de date preluate din surse cu acces mai greu şi le livrează rapid microprocesorului. Astfel, cu cât este mai mare, cu atât are de unde să dea de lucru permanent microprocesorului şi nu-l face să aştepte aducerea altor date. Este o memorie volatilă, nu păstrează datele la închiderea computerului.
Capacitatea sa se măsoare în bytes, de exemplu: 512 Mb, 1 Gb, 4 Gb, etc. Tipuri de memorie: SDR-SDRAM (Single Data Rate SDRAM), DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM sau DDR1), DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM, DRDRAM sau Direct Rambus DRAM.
Formatul memoriei RAM: SIMM (Single Inline Memory Module, maxim 72 pini), DIMM (dual in-line memory module, de 13,35 cm, 168 sau 184 pini), SO-DIMM (Small Outline-DIMM, mai mică pentru laptop-uri) şi RIMM (Rambus Inline Memory Module, pentru RDRAM, 184 pini).
Memoriile au nişte chei (cavităţi la baza modului) pentru a folosi corect poziţia de introduce în sloturi şi tipul corect de memorie.
Caracteristici generale:
   »    Tipul de memorie (SDR, DDR 1, DDR 2, DDR3, DRDRAM;
   »    Capacitatea memoriei (de exemplu: 128 Mb, 512 Mb, 1 Gb, 4 Gb, etc.).
   »    Frecventa impulsului: 133 MHz, 166 MHz, 1333 MHz.

SDRAM ddr-1 DDR-2 ddr1 vs ddr2 ddr2 vs ddr3 drdram


4. Magistrale
         Magistralele sunt manunchiuri de linii-trasee de cupru, prin care circula informatia, spre si dinspre interfetele de conectare.
Magistralele pot fi: de date (transfera date si instructiuni), de adrese (trasfera adrese de memorie) si de control (transfera semnale de control).
Numarul de fire din care este compusa magistrala poarta denumirea de latime de banda (bus width).
Daca printr-un fir al magistralei trece un semnal electric de 5 V, atunci se transmite bitul 1, daca o perioada de timp nu circula semnal electric, atunci este trasmis bitul 0.
Magistralele sunt legate de unele dispozitive direct, iar de altele prin sloturi (placi interne, RAM) sau porturi (de obiecei cu iesire in spatele carcasei computerului).
»  Magistrale de intrare/iesire: ISA (Industry Standar Arhitecture), EISA (Extended ISA - cu 32 linii), PCI (Peripheral Component Interconnect), AGP (Accelerated Graphics Port), USB (Universal Serial Bus), IEE 1394 (FireWire), porturi pentru mouse si tastatura (PS/2), port serial si paralel, etc.
»  Magistrala microprocesorului.
»  Magistrala memoriei (pentru conectarea memoriei RAM).


Keyword
unitate centrala de procesare    ucp    microprocesor    placa de baza    motherboiard    memorie ram    memorie rom - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.