TIC / SO Windows

Sistemul de operare Windows

General Windows

          Microsoft Windows este un sistem de operare, creat de compania Microsoft, introdus pe piaţă în 1985 ca un supliment la MS-DOS.
          Beneficiul principal al Windows-ului este multitasking-ul (posibilitatea rulării mai multor aplicaţii, în ferestre diferite).
          Denumirea de Windows provine de la ferestrele (engl.windows) folosite pentru deschiderea aplicaţiilor.
          Ca sistem de operare, Windows-ul are un nucleu (kernel) şi o interfaţă. Nucleul face legătura cu componentele hardware, oferind aplicaţiilor compatibile o multitudine de facilităţi de legătură, iar interfaţa este atrăgătoare şi uşor de folosit.
          Windows-ul se comportă ca o platformă pe care se instalează aplicaţii. Este deosebire între o aplicaţie copiată pe computer şi una instalată. De obicei, la instalare, aplicaţia apelează la fişiere specifice ale Windows-ului (regiştri, biblioteci de date etc.) pe care le foloseşte şi/sau modifică pentru a rula eficient. La copierea unei aplicaţii, aceasta îşi foloseşte resursele proprii şi numai dacă la rulare este programată să utilizeze sau să modifice resurse ale Windows-ului o face.
          Instalarea Windows-ului se face de pe un disc de instalare (cu setup), care trebuie să ruleze la pornirea computerului. Fişierele sunt copiate în partiţia primară (de obicei C:), în folderul Windows.
          Cele mai populare versiuni ale Windows-ului sunt: Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server, Windows 7, Windows 8.

windows-logo window

Interfata

          Bara de activităţi conţine butonul Start, aplicaţiile care rulează, bara de instrumente cu tastatura, aplicaţii care rulează în modul ascuns, ora şi data etc. Personalizare în lista de opţiuni clic-dreapta.
          Desktop (suprafaţa de lucru) cu un wallpaper (o imagine de fundal). Personalizare în lista de opţiuni clic-dreapta.
          Shortcut-uri (icon-uri) sunt scurtături (comenzi rapide) către anumite aplicaţii sau accesorii Windows. Sunt folosite pentru accesarea uşoară a acestora, fără a fi nevoie de a le căuta pe hard-disc sau în menu-ul Start. Pentru a crea manual un shortcut se dă clic-dreapta pe fişier (dacă este o aplicaţie pe fişierul executabil al aplicaţiei) şi se alege opţiunea Creare comandă rapidă.
Pe desktop, în afară de scurtături (shortcut-uri) pot fi create și foldere (dosare) și pot fi copiate fișiere. Diferențierea dintre shortcut și fișier se poate face prin observarea existenței unei săgeți încovoiate în colțul din stânga jos a pictogramei (icon-ului).
          Butonul Start conţine:
   »   Comanda de închidere (Shut-Down), Comutare utilizatori (Switch users), Log off (închiderea sesiunii de lucru), Repornire (Restart), Hibernare etc.
   »   Căutare programe şi fişiere - Executare (Run) comenzi Windows, aplicaţii etc.
   »   Dispozitive de stocare: Computer (toate dispozitivele de stocare, inclusiv reţea) şi foldere speciale ale Windows-ului: Documente (folderul cu documente), Imagini (Pictures - folderul cu imagini şi fişiere video), Muzică (folderul cu muzică) etc.
   »   Panoul de control (Control Panel): Componentele hardware şi software general pentru setări Windows (aplicaţii instalate, securitate, personalizare, reţea, conturi utilizator, ceas, limbă, accesibilitate).
   »   Toate programele (All programs), cu Accesorii, Instrumente de administrare, programele instalate.

win7 win start system_informations

          Fereastra Windows are, în general următoarele elemente:
   »   Bara de titlu: cu un buton în partea stângă cu opțiuni, titlul ferestrei și trei butoane în partea dreaptă: de minimizare, maximizare sau revenire la mărimea inițială, închidere. Prin dragare barei se poate muta fereastra, iar prin tragerea marginilor sau colțului dreapta-jos se poate redimensiona. Pentru opțiuni generale ale ferestrei se poate utiliza de la tastatură: Alt+Spațiu, iar pentru cele de lucru: Alt+-.
   »   Bara de menu: cu toate comenzile ce pot fi date în aplicația respectivă. Algerea menu-ului corect se face prin identificarea categoriei: dacă dorim opțiuni generale despre fișier sau aplicație (deschidere, salvare, închidere) căutăm menu-ul Fișier (File), dacă dorim să edităm în conținutul ferestrei folosim menu-ul Editare (Edit), pentru modul cum vedem conținutul ferestre accesăm Vizualizare (View), pentru ajutor Help și așa mai departe. Menu-ul se accesează cu tastatura prin folosirea tastei Alt în combinație cu o literă, de obicei subliniată în menu.
   »   Bara de instrumente (Toolbar), conține mici pictograme cu cele mai uzuale comenzi ce pot fi date în fereastra aplicației respective, pentru a ușura accesul la acestea, fără să mai apelăm la menu.
   »   Bara de derulare (Scroolbar), putem derula afișarea conținutului ferestrei pe orizontală sau verticală, în cazul în care conținut ferestrei depășește mărimea ei.
   »   Bara de stare (StatusBar) se găsește în partea de jos a ferestrei, cu informații prestabilite, în funcție de aplicația deschisă în fereastră.
Fereastra blocată se poate închide forțat, prin apăsarea tastelor: Ctrl+Alt+Del și intrarea în Managerul de activități (Taskmanager).
Pentru protecția datelor se pot face copii de rezervă (backup) ale anumitor fișiere sau ale întregului disc, inclusiv sistemul de operare. Există programe specializate în acest sens sau pot fi folosite opțiunile Windows-ului.

Personalizarea Windows-ului

Opțiunile se găsesc în Panoul de Control (Control Panel) sau prin comenzi directe de pe elemntele ce urmează a fi personalizate.    »   Crearea conturilor de utilizator - fiecare utilizator al computerului va putea avea propria interfață personalizată, propriile foldere cu informații accesibile doar lui sau propriile aplicații care nu sunt disponibile altora. Contul de administrator are acces în toate conturile limitate.
   »   Alegerea themei modului cum arată ferestrele și întreaga interfață Windows.
   »   Alegerea wallpaper-ului a fundalului de lucru.
   »   Schimbarea rezoluției - a numărului de pixeli pe orizontală și verticală ce vor fi afișați.
   »   Schimbarea datei/orei
   »   Schimbarea opțiunilor task-barului (barei de instrumente) - mod de afișare, mutarea în diverse părți ale ecranului, icon-uri active în partea dreaptă etc.
   »   Adăugarea unei noi limbi pentru tastatură - de exemplu, pentru a putea scris diacritice în limba română etc.

Keyword
computere    windows    so    nucleu    kernel    interfata    versiuni windows - cristis.ro    www.cristis.ro    petru voda    poiana teiului    neamt    cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.