Duminica „Samarineanului milostiv”

Extrem de interesant este cum un străin, „un păcătos” așa cum considerau evreii, este dat de Domnul Iisus ca pildă de urmat și de ajutorare a semenilor.

Din păcate, evreii, nu știu dacă trebuie, nici măcar să-i mai băgăm în seamă, după ce au ferfenițit Tora lui Moise, după „înțelepciunea” lor, ca unii sectari din ziua de azi „Evanghelia”. Totuși, dacă i-a băgat în seamă Domnul Iisus…. și noi ar trebui să zicem măcar că: „nu dau 2 arginți pe tâlcuitorii de azi ai Scripturilor…”.

Pilda: Un om cobora din Ierusalim în Ierihon (apropo, geografic, Ierihonul e mai la vale), a căzut între tâlhari, care l-au jefuit, bătut, lăsându-l abia viu. Din întâmplare, pe cale a trecut un preot și un levit (adică „cei mai cei, cei mai tari din Iudeea care tăiau și spânzurau cu interpretarea legilor vechi și se considerau stăpânii religioși ai lumii iudaice… preot și diacon)., care l-au ignorat pe cel ce suferea, probabil pentru că era păcătos (pilda nu dă explicații cum și-au dat seama că acel om „cobora” spre păcat, dar, cred că nici nu trebuie multe explicații: Domnul Iisus se revoltă spre ipocrizie, judecată după aparențe a celor care se cred „sus”, superficialitate în spovedanie etc.). În schimb, „cineva” străin, în cazul acesta unul considerat de iudei „păcătos”, adică un samaritean, și-a făcut milă de el și l-a ajutat.

Ce învățăm???

1. Nu mai judeca oamenii după ce ți se pare ție… ăla e păcătos că are privirea rea, ăla e diavol că a știu e ce păcat a făcut, ălălalt îl mănâncă iadul că este certat cu vecinul, altul că nu a mers la biserică și multe, multe, altele… Ține minte, că Singurul, Adevăratul Judecător este Dumnezeu… (nu vreau să spun că: Fățarnice!!! ”scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.”

2.Vorbește cu coreeanul… nu este diavol, vorbește cu japonezul, chinezul, jamaicanul, italianul, spaniolul… NU fi tâmpitul care să înțelegi că dacă ții la nația ta trebuie să înjuri pe alții, de alte naționalități… Vremurile sunt vremuri, azi nu este ieri, iar mâine nu va fi astăzi.

3.Dacă vezi „unul” jos, ai habar de ce este prim-ajutor (apropo este curs ExtraClub, pentru cei cei care solicită), sincer….dar sincer…, îl întrebi de religie prima dată??? Sper că nu, dacă da, nu mai urmări aceste postări….

4. Samarineanul nu a greșit, azi sunt altele, dar asemănătoare (intră în ExtraClub pe Facebook și participă la activități)

Ajută dacă poți, pe oricine, oriunde, oricând!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *