Pagina principală (Blog) - Windows-10-pe-ultima-suta-de-metri-pana-la-lansare

Windows 10 pe ultima sută de metri până la lansare

  08 02 2015     
  Cristis     
  2 comentarii     

Microsoft se pregătește să lanseze pe piață noua versiune de sistem de operare: Windows 10. După nereușita oferită de Windows 8 (chiar și 8.1) era absolut necesară o versiune bună, iar noua versiune pare să se ridice la așteptările utilizatorilor.

Microsoft și Unix sunt sisteme de operare care au mers mult timp împreună, în Europa dominația câștigându-și-o Microsoft-ul, chiar dacă prețul produselor este destul de mare.
Dacă este să dăm timpul înapoi, Microsoft-ul a început prin sistemul MS-DOS, transformându-se în sistemul de operare Windows, odată cu Windows 95. A fost o revoluție a sistemelor de operare, iar versiunea Windows 98 a ținut ștacheta foarte sus pentru toți producătorii de software. Dar, după aceea nu mai putem vorbi decât de Windows XP și Windows 7, celelalte versiuni: 2000, Vista, Millenium, 8 fiind niște rebuturi (aici exclud versiunile specializate ca Server sau Phone).
Dacă este să evaluăm un sistem de operare, trebuie să avem în vedere câteva criterii: stabilitate, consumul de resurse, gestionarea erorilor, aplicații incluse etc.
Pentru Windows 10, la instalare am dat peste prima problemă: cere cont de Microsoft pentru instalare. Acesta este primul pas, la care a recurs și Google, de a colecta informații despre utilizator. Ceea ce am văzut nou este și tendința de localizare a utilizatorului și de impunere a aplicațiilor proprii, cât mai multe și mai complexe. Nu cred că mulți văd această problemă, pentru că pe Android aproape toate aplicațiile colectează informațiile din cont, localizează și stochează căutari și alte acțiuni făcute pe Internet.
În ceea ce privește stabilitatea, arată bine la prima vedere, este de mult timp în versiune Beta și cred că va fi un Windows stabil, ce nu va cădea la prima eroare de sistem.
Consumul de resurse este la nivelul Windows-ului 7, mult mai mic decât Windows 8. Cred că va fi un punct forte al noului sistem de operare. Este foarte important să ruleze și pe calculatoare mai puțin performante și să lase destulă memorie pentru aplicațiile care rulează.

Nu pot să vorbesc despre toleranța la erori și modul de rezolvare al acestora, pentru că nu l-am utilizat destul timp așa încât să-mi fac un punct de vedere.
Ca aplicații preinstalate are destule, dezvoltate de Microsoft, unele luate din pachetul Office. Interesante sunt: snipping tools, sticky notes, alarms, calendarul de la Outlook, msn money pentru gestiune financiară familială, onedrive (cloud pentru imagini și documente), xbox pentru muzică și jocuri, skype preinstalat, onenote și altele. Deci destul de multe, plus aplicații online pentru mâncăruri, băuturi, etc.
La o primă vedere, se revine la formaul clasic al Windows-ului, dându-și seama că încercarea cu schimbarea formatului prin Windows 8 a fost o tâmpenie. Deci, este un Windows 7 ce are incluse multe dintre aplicațiile și inovațiile din Windows 8. Cei de la Microsoft și atunci când au trecut de la Office 2003 la Office 2007 au scos butonul Acasă (Home) sau File (Fișier), după care imediat l-au reintrodus în versiunile ulterioare. Nu s-au învățat minte atunci și au mai făcut o prostie cu Windows 8, luându-se după versiunile de sisteme de operare de la dispozitivele mobile, cu touchscreen. Utilizatorii, însă, sunt destul de consevatori în acest sens. Nimeni nu este dispus să piardă timp în căutarea unor comenzi, doar pentru simplu fapt că a fost schimbat locul lor obișnuit.
Ca și concluzie, cred că Windows 10 va fi un sistem de operare reușit, chiar foare bun, care va înlocui destul de repede Windows-ul 7, ceea ce n-a reușit absolut deloc versiunea 8.
Dar, dacă ne luăm după prețuri... Windows 7 (700 lei) + Office 2013 (1000 lei), ar însemna că dacă ne luăm un laptop de 1500 lei, trebuie să dăm 1700 lei pe softurile foarte utile pe un computer. Nu știu cine este dispus să dea acești bani, așa că nu înțeleg de ce se mai discută despre pirateria cu aceste produse. 

  Georgiana  Cristis

Scuze ca nu am comentat nici o stire... din alea de pe TV, dar nu nu ma interesează că Udrea se dă drept victimă a SRI-ului și nici scandalul prostituatelor de lux. E bine ca, in sfarsit, un razboi la granita noastră, a determinat pe unii să mai facă un pic de curățenie...

Google    Youtube    Facebook    Google Plus Cristis    Twitter Cristis Cris    Linkedin Cristis Cris    E-mail Cristis Cris    RSS Blog Cristis
http://cristis.ro - pagină de start în browser
Fii la curent cu noutățile Cristis pe Facebook:
Servicii Cristis:
  Reparații computere și sisteme de operare.
  Instalare rețea de calculatoare în propria locuință, cu acces wireless.
  Organizarea de excursii și pelerinaje.
  Promovare pensiuni turistice: site WEB și alte facilități de promovare online.
Ultimele articole...
Publicitar...cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.