Pagina principală (Blog) - Razboi-si-pace-in-Ucraina

Război și pace în Ucraina

  13 02 2015     
  Cristis     
  1 comentarii     

Rusia lui Vladimir Putin încearcă să-și recapete puterea strategică în Europa prin implicarea în războiul din Ucraina, statele Europene, reprezentate de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se mișcă greu din cauza birocrației și intereselor, SUA amenință folosirea forței… iar noi, românii rămânem din nou, ca de multe ori în istorie, spectatori ai împărțirii influențelor marilor puteri.


O analiză a situației actuale:
Ucraina a avut o mare problemă în ceea ce privește corupția la nivel înalt în stat, ceea ce a atras după sine slăbirea puterii statului și nemulțumirea populației. Alegerea unei conduceri pro-europene la Kiev a dus la sancțiuni ale Rusiei, care pierdea influența asupra imensei baze navale din Crimeea. Mai mult, tendința de aderare la NATO a înfuriat și mai mult pe ruși, căci nu își permiteau ca, atât de aproape de ei, să fie un stat protejat internațional, iar manevra lor înspre Europa să fie blocată. Deja are o zonă tampon în Transnistria, dar nu era de ajuns.
Rusia s-a trezit izolată în estul Europei, statul ei de mare putere și cu influență globală distrus, cu un mare ghimpe în coasta ei: bazele militare din România și Polonia, precum și pro-europenismului și încercarea de aderare la NATO a Ucrainei. 
În aceste condiții, era de așteptat să reacționeze, după ce un timp a stat liniștită pentru refacerea potențialului militar. A scumpit extrem gazul din Ucraina și a impus alte măsuri împotriva acestei țări, dependente în mare parte, economic, de Rusia. Populația ucrainiană, cu o încredere scăzută în politicienii corupți, a reacționat împotriva liderilor săi, mai ales partea estică. Rusia a intervenit militar și a anexat Crimeea (unde avea o imensă bază militară) și a trimis trupe pentru anexarea (așa-zisa autonomie) a provinciilor estice Lugansk, Donetk și Donbas. Toate menite să creeze fâșii tampon, ca o cortină de fier, în fața influențelor vest-europene și americane.
Ucraina nu s-a lăsat pradă ușoară, pentru că este o mare putere militară, rămasă de pe vremea URSS-ului și a ținut față invaziei din est (mai puțin în Crimeea). Războiul a adus mii de morți, atât în rândul soldaților, cât și al populației civile.
Are de învățat ceva România?
Cu siguranță, căci situația din România este foarte asemănătoare cu cea din Ucraina. Corupție la nivel înalt și neîncrederea populației în clasa politică. În aceste condiții, tendința de influență în Republica Moldova este foarte slabă (Moldova depinzănd foarte mult economic de Rusia), iar Ardealul din ce în ce mai nemulțumit. De acest lucru încearcă să profite Ungaria, care a sesizat că începe o nouă configurare strategică a lumii și s-a aliat cu Rusia, spre nemulțumirea europenilor. Ei sperau în ocuparea Ucrainei și izbucnirea de conflicte în Ardeal, ceea ce ar fi dus, sub influența Rusiei, la anexarea acestei părți a țării noastre.
Au sesizat la timp marile puteri europene și SUA și au început să intervină. În România s-a ordonat arestarea tuturor capilor mafiei politice, prin două instituții care au primit acest ordin (SRI și DNA). Nu mai contează dacă dosarele sunt bine făcute sau sunt suficiente probe, oamenii asupra cărora se știe că sunt corupți sunt arestați pe bandă rulantă. În plus, discuțiile sunt din ce în ce mai dese cu serviciile și oamenii de decizie din SUA, inclusiv cu privire la scutul antirachetă. Americanii nu vor ca influența rusească să revină în Europa și astfel să crească puterea Rusiei și de aceea au amenințat clar că vor trimite trupe și armament în Ucraina.
Ce urmează?
Germania și-a luat autoritatea de negociator șef, iar alături, pentru a nu fi acuzată și-a dat singură acest drept, l-a luat și pe Holland al Franței… așa, de umplutură. Totuși, interesele economice ale Germaniei cu piața Rusiei sunt destul de mari, schimburi comerciale uriașe. În aceste condiții e foarte greu de negociat. Rusia nu poate sta liniștită, căci economia sa este distrusă de sancțiuni și trebuie să se refacă.
Europenii lui Merkel încearcă să tragă de timp, cu întâlniri și negocieri, căci le sunt în joc și propriile interese. Americanii sunt tranșanți și doresc oprirea imediată a Rusiei din drumul ei spre Europa.
În Republica Moldova au reușit rușii să oprească momentan drumul european al acesteia și apropierea de România, prin nevalidarea unui premier pro-european (Leancă) -  o reușită după eșecul total la alegerile din Ucraina, când Putin i-a dat pe toți afară.
În aceste condiții, războiul plutește în aer. Focul va înceta până când se vor reorganiza trupele, iar dacă Ucraina și Republica Moldova nu vor intra sub sfera de influență rusească, atunci conflictul va deveni uriaș: pe de o parte Rusia, susținută de țări din zona asiatică și zona Golfului (foarte bogate), Iran, Siria și de ce nu China, având și pioni în Europa ca: Ungaria, Grecia, iar în curând Spania și probabil Itallia; de cealaltă parte Alianța militară Nord-Atlantică (NATO) ca un cățel care învață ce înseamnă războiul și SUA decise să intervină militar (nu știu cât de mult pot în condițiile marilor pierderi suferite în Irak).
Noi, la ce ne așteptăm?
Să vedem dacă Ucraina va ceda cele trei provincii să intre oficial sub infuența Rusiei, iar guvernul Ucrainian să devină o marionetă (pe ascuns) a lui Vladimir Putin. Atunci, se va opri, pentru o perioadă, conflictul. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, conflictul va izbucni, România și Polonia vor deveni baze militare ale NATO și SUA, ca un fel de câmp de bătălie (așa cum a fost de multe ori în istorie, fiind la intersecția marilor puteri), Ungaria va revendica Ardealul, Rusia Republica Moldova și … vom vedea deznodământul.
Referitor la înrolări ale populației… nu este cazul și nici nu cred că are rostul. Ce să facă cei înrolați? Astfel de războaie se duc cu tehnică militară și soldați instruiți să o folosească, nu de amatori care să nu știe să folosească o armă sau nu au avut parte de strategii de luptă. Dacă vor fi înrolară, nu acum sigur, vor fi pentru a păzi anumite zone, pentru ordine și menținerea unei autorități, dar nu pentru luptă.
Dumnezeu să ne aibă în grija Sa!

Așa pare că va arăta viitoarea hartă estică... în cel mai scurt timp:

Sursa imagine:harta.infoturism.ro


  fratila fratila
despre viitor
;vreau sa spun ca daca nu se va opri razboiu din ukraina, atunci se va extinde conflictu si ukraina se va imparti in 2 state,.

Google    Youtube    Facebook    Google Plus Cristis    Twitter Cristis Cris    Linkedin Cristis Cris    E-mail Cristis Cris    RSS Blog Cristis
http://cristis.ro - pagină de start în browser
Fii la curent cu noutățile Cristis pe Facebook:
Servicii Cristis:
  Reparații computere și sisteme de operare.
  Instalare rețea de calculatoare în propria locuință, cu acces wireless.
  Organizarea de excursii și pelerinaje.
  Promovare pensiuni turistice: site WEB și alte facilități de promovare online.
Ultimele articole...
Publicitar...cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.