Pagina principală (Blog) - Cata-siguranta-avem-in-banci-pentru-pastrarea-banilor-nostri

Câtă siguranță avem în bănci pentru păstrarea banilor noștri

  16 02 2015     
  Cristis     
  0 comentarii     

Oare sunt în siguranță banii din bănci? Aceasta este întrebarea celor care iau salariu pe card sau care au depozite în bănci. Răspunsul îl dau cei de la Kaspersky: în 2013-2015 sume ce echivalează cu peste 1 miliard de euro au fost furați din bănci de către hackeri.


Ce este foarte ciudat, este faptul că acest comunicat privitor la furtul a peste 1 miliard de euro din conturile clienților băncilor, este furnizat de echipa de securitate de la Kaspersky, un antivirus rusesc, iar Rusia se află pe hartă cu cele mai multe atacuri. Întrebarea e: Voi ce-ați făcut? Sau nu au acceptat băncile produsul vostru și doriți să îl promovați.
Adevărul este că băncile utilizează date, se fac transferuri – toate prin intermediul Internetului. Ori, tocmai de aceea Internetul a fost dat de armată publicului larg, pentru că nu prezenta securitate și avea multe lucruri neprevăzute, care nu puteau fi controlate. Tocmai de aceea hackerii profită de această slăbiciune și pot să păcălească băncile.
În acest caz, se pare că gruparea Carbanak, care a dat atacurile, avea membri din Europa de Vest, dar mai ales din Rusia, Ucraina și China. Modul de operare era transmiterea de mesaje prin email, iar virusul intra în computerele băncilor în momentul când un angajat deschidea un astfel de email. Apoi, lucrurile erau simple, virusul trimitea date bancare ale clienților sau făcea tranzacții în numele clienților băncilor. Astfel au fost făcute aceste prejudicii imense.
Deși presa promovează faptul că și instituții financiare din România au căzut pradă hackerilor, eu nu am văzut în comunicat nimic despre acest lucru. Poate mi-a scăpat mie sau cei de la Hotnews care am văzut că au luat și ei acest comunicat voiau să îl adapteze pentru cititorii români.
Ce putem face noi?
Atunci când retragem bani de la bancomat să ne asigurăm că nu există un dispozitiv străin atașat fantei în care introducem cardul;
Să ferim de ochi invizibili (eventuale mini-camere) care să observe ce tastăm ca și cod PIN (se poate acoperi cu cealaltă mână);
La comercianți să ne asigurăm că atunci când tastăm PIN-ul cardului (dacă plătim cu cardul) să nu vadă nici vânzătoarea, nici clienți sau paznici, nici camerele din magazin ce tastăm:
Să nu ne activăm pe Internet posibilitatea de a face transferuri decât pentru plata facturi sau conturi predefinite.
Să învățăm PIN-ul cardului pe de rost, să nu îl scriem pe card sau pe vreo hârtie pe care putem să o pierdem sau care poate fi preluată de vreo cameră video;
Să sperăm că nu vom fi printre victimele hackerilor.

Sursa imagine și informații Kaspersky: https://blog.kaspersky.com/billion-dollar-apt-carbanak/


Google    Youtube    Facebook    Google Plus Cristis    Twitter Cristis Cris    Linkedin Cristis Cris    E-mail Cristis Cris    RSS Blog Cristis
http://cristis.ro - pagină de start în browser
Fii la curent cu noutățile Cristis pe Facebook:
Servicii Cristis:
  Reparații computere și sisteme de operare.
  Instalare rețea de calculatoare în propria locuință, cu acces wireless.
  Organizarea de excursii și pelerinaje.
  Promovare pensiuni turistice: site WEB și alte facilități de promovare online.
Ultimele articole...
Publicitar...cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.