Pagina principală (Blog) - Exercitiu-de-salvare-al-echipelor-de-interventie-la-Petru-Voda

Exercițiu de salvare al echipelor de intervenție la Petru Vodă

  31 03 2015     
  Cristis     
  0 comentarii     

În seara de 30 martie 2015, a avut loc la Petru Vodă un amplu exercițiu de salvare în cazul unei tragedii cu multe victime. Au participat atât echipe ISU, cât și ambulanță, poliție, salvare. Desfășurarea mare de forțe de intervenție, scenariu folosit cu multe victime și zone dificile de acces, organizarea și cooperarea mă îndreptățesc să spun că a fost o reușită și avem nevoie de astfel de exerciții, cât mai dese și diversificate


Scuze pentru calitatea fotografiei, dar este făcută de la o distanță de aprox. 200 m, întuneric total…
Cu siguranță presa va transmite detaliile acestui exercițiu, eu nu pot decât să spun de am văzut și punctul de vedere personal.
Am văzut că au fost aduse mai multe mașini stricate, o Dacie, aproape de stradă și o mașină veche școlară nefuncțională, la cca 200 m într-o râpă, aproape de pârâul Argelea. Au fost fost făcute mai multe vetre pentru a face focul.
Apelat de un prieten, și văzând de acasă că s-au aprins focurile, ca orice curios, am hotărât să mergem și să vedem ce se întâmplă. La un magazin am văzut un polițist (celebru…) și l-am întrebat despre ce se întâmplă. Cu o seninătate, pe care eu nu pot să o înțeleg, mi-a răspuns că totul s-a terminat și nu mai este nimic. Cum poți să minți cu atâta seninătate??? 
Am plecat cu mașina și am decis să o parchez chiar în parcarea unde aveau să vină mașinile de intervenție, încercând să văd reacția polițiștilor prezenți acolo. Am fost imediat abordat de poliția rutieră din comună, care m-a rugat politicos să nu las mașina acolo, că vor veni autospecialele de intervenție. Am zis să încerc mai mult și m-am coborât din mașină, spunându-le că voi lăsa mașina în fața unei dube MAI, mai într-o parte. Domnul polițist mi-a explicat că în cadrul exercițiului acolo vor veni și ambulanțe și se va aglomera locul și așa prea mic. Deși discuția nu a durat decât maximum două minute m-a convins să merg în altă parte, fapt pentru care merită felicitat modul de abordare al domnul polițist: politicos, cu argumente scurte și la obiect, fără aroganța, răcnetele, superioritatea specifică unor polițiști. Felicitări domnule polițist, dați o notă distinctă tagmei din care faceți parte și puteți să țineți cursuri multor colegi de-ai dumneavoastră.
În cazul unor astfel de tragedii, primii care vor veni la fața locului sunt localnicii, unii fără nici o pregătire de prim-ajutor, alții trecuți pe la cârciume… rolul celor de la intervenție fiind unul foarte clar, să rezolve și să gestioneze și această situație. Erau acolo prezente peste 50 de persoane, care au fost dirijate într-o parte și bine au făcut, pentru a interveni echipele pregătite.
În curând a venit prima coloană de mașini de intervenție: două autospeciale de pompieri, ambulanța SMURD și două echipaje de poliție care au securizat zona de șosea, pentru a nu bloca traficul în zonă.
După ce au venit autospecialele cu sirenele pornite, tot mai mulți localnici au venit să vadă ce se întâmplă acolo. Am văzut unul de la ISU, cred, care urla cu disperare să fugă toți din acea zonă, de ce au venit acolo cu copiii… parcă era disperat. Săracii oameni se uitau nedumeriți, nu încurcau cu absolut nimic, erau la 100 m de traseul de intervenție și nu înțelegeau de ce nu trebuiau și copiii să vadă cum își fac datoria echipele special plătite pentru situații de urgență. Urât comportament și acela nu are ce căuta în astfel de situații. Oamenii veniți la fața locului trebuie organizați în așa fel încât să nu încurce pe cei care intervin, ba chiar unii pot fi folosiți ca ajutoare în aceste intervenții. În momentul în care începi să urli cu disperare nu faci decât să-ți atragi înjurături, ceea ce s-a și întâmplat și să creezi haos, ură și dispreț din partea oamenilor simpli… lucru de nedorit în aceste situații. Păcat că n-am fost în zonă, poate reușeam să avem și o fotografie cu acel arogant nesimțit, care nu făcea altceva decât să se uite și să țipe la oameni, având uniformă de ISU se considera ca fiind cel mai tare de acolo… săracul… are nevoie de multă pregătire de a fi om, înainte de toate. Mi-am amintit atunci că, acum aproape un an, doream o acțiune comună cu școală a celor de la ISU, m-am dus cu mașina, nu era nici un semn de interdicție, am oprit într-o zonă ce era ca o parcare de peste 1000 mp goală și m-am coborât pentru a căuta pe cineva să vorbesc pentru a vedea dacă este o posibilă o astfel de acțiune. Atunci a ieșit un angajat care urla cât putea să dau mașina de acolo… eram nedumerit că nu încurca absolut nimic (era o zonă foarte mare goală unde puteau întoarce 10 tiruri fără nici o problemă) și nu era nici un semn de interdicție. Bineînțeles că am urcat în mașină și am plecat de acolo că nu poți comunica cu unii angajați care au primit o uniformă și cred că sunt superiorii tuturor, restul fiind slugi care trebuie să-i respecte ordinele. Poate era interzis, dar se putea foarte simplu spune că nu este voie și trebuie imediat să părăsesc acea zonă cu mașina… fără a urla cu disperare. Nu-i spun numele deocamdată… că nu merită.
Exercițiu de la Petru Vodă a început prin salvarea mai multor ”răniți”, coborârea pe o râpă foarte abruptă pentru salvare, urcarea tărgilor pe teren accidentat. Cred că s-au descurcat foarte bine, din ceea ce am văzut, cu toate micile situații comice, poate inerent:
-unul striga cu disperare după ajutor, iar la un moment dat a răgușit, iar doi care ajunsese acolo primii coborând o scară, se uitau la el și nu și-au putut ascunde râsetul;
-altul fiind luat pe targă, îndemna pe cei care îl transportau să fugă mai repede, folosind anumite replici ce au atras răsete în zonă;
-la un rănit, după ce au ajuns la el cei de la intervenție s-au oprit și au așteptat vreo câteva minute pentru a veni fotograful, apoi s-au apucat să dea primul ajutor.
Poate cel mai comic lucru, a fost faptul că s-au chinuit atât să urce ”victimele” pe râpe abrupte, să intervină în situații foarte grele, deși era drum de acces pe unde putea veni și salvarea și pompierii pe drumul Argelea și se putea ajunge la câțiva metri de ”victime”. Am spus în glumă acest lucru, pentru că scopul exercițiului a fost probabil intervenția pe teren accidentat și era nevoie de acele operațiuni, nu să caute calea cea mai ușoară și mai rapidă.
În concluzie, felicitări coordonării echipelor de intervenție, avem o capacitate de salvare în situații dificile destul de eficientă, dar mai este de lucru cu anumiți angajați, cu educația lor.


Google    Youtube    Facebook    Google Plus Cristis    Twitter Cristis Cris    Linkedin Cristis Cris    E-mail Cristis Cris    RSS Blog Cristis
http://cristis.ro - pagină de start în browser
Fii la curent cu noutățile Cristis pe Facebook:
Servicii Cristis:
  Reparații computere și sisteme de operare.
  Instalare rețea de calculatoare în propria locuință, cu acces wireless.
  Organizarea de excursii și pelerinaje.
  Promovare pensiuni turistice: site WEB și alte facilități de promovare online.
Ultimele articole...
Publicitar...cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.