Pagina principală (Blog) - Cine-sunt-Sfintii-Trei-Ierarhi

Cine sunt Sfinții Trei Ierarhi

  30 01 2015     
  Cristis     
  0 comentarii     

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, sunt teologi creștini, care au trăit la sfârșitul secolului IV, începutul secolului V. Ei au devenit repere ale Ortodoxismului, cu scrieri de o inestimabilă valoare teologică și o viață spirituală deosebită.

Numele de Vasile, Vasilica și alte derivate provine din limba greacă (basileos), neogreaca (basilica, basilikos) și înseamnă ”rege”, ”conducător”.
Numele de Grigorie, Grigore și alte derivate provine tot din limba greacă (gregorios, egregorios), neogreacă (gregoros) și înseamnă ”treaz”, ”activ”, ”iute, rapid”.
Numele de Ioan, Ioana, Ion și alte derivate provine din limba ebraică, de la două cuvinte (Iahve hartan – Iohanan), care se pot traduce prin ”Dumnezeu și-a făcut milă”.
Sfântul Vasile cel mare a fost arhiepiscop al Cezareii Capadociei, tatăl său fiind un renumit învățător, iar sora sa, Macrina și fratele său, Grigore de Nissa, au fost recunoscuți și ei, de către Biserică, ca fiind sfinți. Scrierile sale au o deosebită valoare teologică, iar una dintre Sfintele Liturghii îl are drept autor.
Sfântul Ioan Gură de Aur sau Hrisostom, a fost episcop al Constantinopolului, supranumele de „Gură de Aur” provenind de la frumoasele cuvântări pe care le ţinea. Scrierile sale au rămas ca puncte de reper în Biserica de azi, iar Sfânta Liturghie a cărei autor este se  săvârşeşte aproape în fiecare Duminică.
Sfântul Grigorie de Nazianz a fost originar din apropierea cetăţii Nazianz, fiu de episcop, devenit şi el, pentru scurt timp, episcop al Constantinopolului. Un fragment din moaştele Sf. Grigorie se află la Mănăstirea Slatina.

Numele noastre sunt nume ale sfinţilor, modele de credinţă creştină, de viaţă social-caritabilă şi urcuş spre cele sfinte. La mulţi ani tuturor celor ce îşi serbează astăzi ziua de naştere. „Mulţi ani” nu putem da noi, ci este o rugăciune adresată lui Dumnezeu de a ne dărui mulţi ani frumoşi, cu sănătate şi împliniri, în comuniune cu Binele Suprem. 
LA MULŢI ANI!

Google    Youtube    Facebook    Google Plus Cristis    Twitter Cristis Cris    Linkedin Cristis Cris    E-mail Cristis Cris    RSS Blog Cristis
http://cristis.ro - pagină de start în browser
Fii la curent cu noutățile Cristis pe Facebook:
Servicii Cristis:
  Reparații computere și sisteme de operare.
  Instalare rețea de calculatoare în propria locuință, cu acces wireless.
  Organizarea de excursii și pelerinaje.
  Promovare pensiuni turistice: site WEB și alte facilități de promovare online.
Ultimele articole...
Publicitar...cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.