Religie / Pilda semanatorului

Pilda semănătorului

În cei trei ani şi şase luni de activitate, Domnul Iisus a învăţat pe oameni, fie prin învăţături directe, fie folosind simboluri sau pilde sau parabole. Una dintre acestea este Pilda semănătorului.

Localizare și context

Localizarea în spaţiu şi timp: Galileia, anul I al predicii Domnului Iisus.
Context: în timp ce predica prin cetăţile Galileii au venit la El mulţi oameni din diverse locuri, iar Domnul Iisus le-a spus tuturor această pildă. Pentru a putea fi ascultat de cât mai mulţi oameni, s-a urcat pe o corabie şi s-a depărtat puţin de ţărm (pe Lacul Ghenizaret sau Marea Galileii).
Domnul Iisus a dat și explicația pildei, pentru ca toți să înțeleagă.

Textul Pildei semănătorului

Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa. Şi semănând el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată cu picioarele şi păsările cerului au mâncat-o. Şi alta a căzut pe piatră, şi, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală. Şi alta a căzut între spini şi spinii, crescând cu ea, au înăbuşit-o. Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă. (Luca 8, 5-8)

semanatorul


Interpretarea pildei

Semănătorul: Dumnezeu – Domnul Iisus;
Sămânța: Cuvântul lui Dumnezeu, învățătura;
Țarina: lumea, oamenii;
Sămânța căzută lângă drum: Oamenii care nu primesc învățătura și vine diavolul (păsările cerului) și o iau de lângă ei;
Sămânța căzută pe piatră: Oamenii care primesc învățătura, dar imediat o uită, o ignoră (intră pe o ureche și iese pe cealaltă);
Sămânța căzută între spini: Oamenii care primesc învățătura, aceasta pare să aibă efect în mintea și inima lor, dar grijile lumești o înăbușă și o alungă;
Sămânța căzută pe pământ bun: Oamenii care primesc învățătura și aceasta rodește în mintea și inima lor. O primesc și o respectă.

Keyword
pilda semanatorului    pilde    parabole    domnul iisus    bibia - cristis.ro     cristis.cris        
cristis.ro
All right reserved © Cristis   PHP Code, CSS Code, Design, Content: http://cristis.ro/. Conținutul prezentului site este exclusiv punctul de vedere al autorului, fără a implica nici o funcție, ocupație, instituție, companie, firmă.

Cristis.