„Digital” este un termen care se referă la tot ceea ce înseamnă acțiune binară (adică doar 0 și 1), atât sub raport hardware (adică dispozitive fizice), cât și software (informație logică, aplicație, program digital etc.). Astfel, când spunem digital, ne referim la: telefon, tabletă, televizor, computer desktop, mp3 player, cititor de cod de bare de la supermarket, imprimantă, scaner, control inteligent al traficului, operațiuni bancare, comerț online etc. etc.

Începând, mai ales, cu anii 90 am intrat în era digitală, vorbim despre digitalizare, despre generații digitale, despre așa-zisa „inteligență artificială”, despre „zombii digitali”, despre beneficiile acestei ere etc.

Intervin discuțiile: este bine, este rău, nu contează sau felurite teorii. Ideea este că lumea a evoluat și va evolua. Când anumite lucruri au devenit prea evoluate pentru majoritate, au apărut temeri, conspirații, negativism, ideea de anti-religios ș.a.m.d. Din dorința de a urca spre necunoscutul din spațiu, a apărut Turnul Babel și toate urmările sale. Din dorința de nesupunere totală și lipsă de respect față de orice: moralitate, natură, firesc a apărut potopul. Șocați de evoluția științifică e Evului Mediu, apusenii au inventat „pericolul vrăjitorarelor” și arderea pe rug, precum și interesele materiale ale cruciadelor. Când a intervenit „Revoluția industrială” a sec. XIX au apărut și temerile legate de globalizare, universalizare a credințelor etc. Prima reacție când a devenit digital mai accesibil pentru publicul larg, au apărut replici de genul: „diavolul din calculator”. Mai succint, întotdeauna când societatea a trecut într-o nouă epocă de dezvoltare, a apărut și temeri puse pe seama „religiei”, FALS, ca o dezinformare. Religia nu a avut aceste temeri, doar niște conducători vremelnici ai unor biserici au fost influențați negativ sau au dorit să fie remarcați, să se facă evidențiați în acest sens, bazându-se pe dificultatea de înțelegere a acestor dezvoltări de către publicul larg.

Era digitală este evoluția firească a societății. Trăim într-o societate în care NOI trebuie să ne adaptăm evoluției tehnologice, căci invers este absolut imposibil. Discuții despre biometrie, date personale, carduri de tot felul, furturi de „identitate”, supraveghere continuă, control a acțiunilor, război biologic și vaccinuri controversate și multe, multe altele vor rămâne doar la stadiul de discuții, comentarii, teorii, conspirații. Dacă vom continua cu negativismul, vom ajunge asemeni bisericii catolice care ardea pe rug vrăjitoarele în Evul Mediu. 

Digitalizarea este o REALITATE a lumii de azi, iar toate eforturile trebuie să se orienteze în direcția protejării în fața pericolele iminente: influența negativă asupra copiilor, controlul, manipulare etc. și nu asupra unei lupte absurde, doar din dorința de afirmare și audiență, în combarea unei evoluții firești a societății, prea bine știind că nu se poate reveni sau nu se poate elimina această evoluție.

Hardware

OS

Internet

Office