Microsoft – firma perfectă de afaceri cu politicul

Microsoft, compania înființată încă din 1976 de Bill Gates și Paul Allen, are la bază dezvoltarea de software pentru computere, fiind în top 5 afaceri IT din SUA. Noi o cunoaștem foarte bine din oferta de sistem de operare: Microsoft Windows și din suita de aplicații Microsoft Office, iar pentru jocuri pentru renumitul soft ce ajută jocurile, multimedia în general, DirectX.

Cu ce mă ajută sau la ce îmi sunt utile produsele pentru mine?

În ceea ce privește sistemul de operare Windows… mă abțin să nu zic foarte multe: prost, încet, enervat la detalii și chestii care culeg date. Prin facultate era și o vorbă: „o iei razna ca Windows-ul când are mai multă treabă”. Adică, un sistem 3.11 venit ca o soluție super faină, urmat de 95 cu multitasking-ul (că multiusers-ul îl consider inutil și acum) și cu revoluția lui Windows 98 ca un sistem de operare fain și performant pentru vremea lui. Eu zic că aici s-a oprit, deși unii îi mai dau un oarecare răgaz până la Windows XP. Au urmat niște așa-zise sisteme de operare noi, care nu erau altceva decât alte metode de colectare date, alți algoritmi în favoarea firmei, nimic nou pentru utilizator. Ca să nu fie totul un fiasco au mai scos ceva stabil prin Windows 7, o interfață mai… prin Windows 10 și pare-se ceva îmbunătățiri, apoi vin cu tâmpenia de Windows 11, cu un consum enorm de resurse pentru propriile interese de îmbunătățire al algoritmilor, ca să se apropie cât de cât de Google în acest sens.

Pe scurt, am instalat un Windows, dar doar pentru alte aplicații de care am nevoie fără să-mi doresc… Din păcate, Windows 11 m-a dezamăgit enorm din cauza resurselor. Au promis că vor optimiza, dar cer tot mai mult și culmea, suntem „produsul lor” pentru că ne culeg toate datele (acum vor și cont asociat obligatoriu) și vor și bani.

Am avut mai multe discuții cu cei de la Microsoft pe această temă, mai ales că în calitate de profesori, Ministerul Educației ne obligă să le predăm la școală produsele, fără ca noi să le avem: ne cer obligatoriu: Windows și Office (cu toate aplicațiile), din care elevii dau examen de competențe la Bacalaureat, dar profesorii nu au acces la ele!

Chiar nu este o glumă, ne descurcăm că putem deschide Internetul și nu facem minuni: Windows se descarcă la ultima versiune prin Windows Insider sau Creation Tools (unde se poate face și stick de instalare). Office se găsește foarte simplu la o simplă căutare pe Google pentru „office offline installer”. Nu sunt licențiate? Ok merg și așa, dar dacă vrei găsești repede un KMS sau altă opțiune și durează câteva minute… Știm că nu e etic, dar cine plătește din salariu pentru o aplicație utilizată la job?

Mai mult, aceeași chestie o comunicăm și elevilor, că e normal să fim realiști.

Am aflat că, în schimb, în ultimii ani, inclusiv cu Guvernul României, Microsoft – bineînțeles prin intermediari – a beneficiat de milioane de euro ca să vândă licențe în România pentru școli. Această realitate, coroborată cu cea că este sprijinit de administrația americană pentru software necesar armatei și „intereselor naționale”, m-au lămurit pe deplin.

Pot să renunța la Windows?

Eu nu, deocamdată, pentru că, din păcate, am nevoie de aplicațiile Office. Dar, dacă tu nu ai nevoie de ele, verifică dacă ce utilizezi funcționează pe alt sistem de operare gratuit care are la bază Linux și poate nu te mai chinui cu prostiile… Știu că și la mine sunt variante, mai ales Libre, dar, odată ce lucrez în editare, e cam departe de opțiunile Word… nici nu poate fi altfel odată ce e gratuit. Dar, Microsoft a influențat și multe companii să producă aplicații care să funcționeze doar în ecosistemul lor și cu avantaje financiare, multe au acceptat.

Ideea nu este unică, Apple a procedat la fel și avem milioane de utilizatori Apple care folosesc ecosistemul, plătesc enorm (față de alte produse similare de pe piață) pentru un produs (telefon sau tabletă), doar că nu vor să fie cu sărăcia unor alte produse gratuite.

În concluzie, DA, voi renunța la produsele Microsoft plătite, imediat ce job-ul îmi va permite (apropo, fiind de stat, de acolo vine impunerea). Nu sunt împotriva a plăti munca unei companii de software, dar dacă o plătesc să nu se folosească de mine în alte scopuri… iar asta face Microsoft, îmi vrea și banii, îmi stochează și toate datele, mă urmărește permanent…

Mai sus e ipocrizia Microsoft. Oferă licențe la prețuri care diferă enorm? De ce? Pentru fițele unora?

Pentru Office, dar și pentru Windows știu că vor fi comentarii de genul: sunt ediții diferite, unul e Professional, altul e Student sau… unul e Retail altul… ok… dacă e să discutăm sincer e cam o țeapă. Microsoft dă aceste servicii gratis sau așa zis gratis pentru reclamă și cotă de piață, iar banii îi fac de la proști și de la guverne care îi sprijină. Mai simplu nu știu să explic.

Ok, poate fac ceva ilegal și nu vreau să plătesc nici cei 48 de lei cât cer cei de la cel.ro pentru o licență Office. Cine mă controlează? Cine poate să vină să-mi spună că sunt infractor că nu doresc să plătesc din salar ceea ce trebuia să mi se ofere că să-mi pot face job-ul?

Ca fapt divers, chiar am licențe pentru aceste aplicații, că altfel nu puteam să postez acest articol, dar… e vorba de alții…

Anul acesta voi refuza să predau serviciile Windows și Office la clasa a XII-a și a XIII-a seral (a XII-a). Dacă nu vor avea rezultate nu răspund eu, pentru că nu am acces să le studiez, ci alții… cine, va hotărî instanța dacă va fi un proces.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *