Restricțiile anti-Covid și libertatea umană

Cel mai probabil, cât de curând urmează și în România atât anunțat val IV al pandemiei de Covid-19, cu tulpinile ei mai noi, mai mult sau mai puțin periculoase. Referitor la restricții, părerea este una clară, trebuie anumite limitări, dar ceea ce s-a propus și se va propune sunt departe de a avea vreun efect… și, toată lumea a văzut acest lucru.

Din moment ce restricțiile nu au un efect pozitiv, în acest caz de protecție, asupra oamenilor, devin o încălcare a libertății lor.

Purtarea măștii, obligatorie pentru copii… fain, dar, câți copiii oare o poartă așa cum trebuie. Ieri, în tramvai, un copil, stătea cu masca și din când în când o mai ferea să se scobească cu degetul în gură, iar altul, mic, a prins în gură bara de la scaun – ambele, într-o singură zi… Ce să mai vorbim dacă se respectă la școală. Ai pus mâna pe ceva și ai dat pe la ochi, deja ai luat virusul, nu vorbim de altele. O consider cea mai ineficientă măsură.

Purtarea măștii, în general. Sunt de acord, în caz de pandemie, să porți mască în apropierea unor persoane, mai ales dacă ai tuse sau dacă discuți în fața cuiva. Este o măsură cât de cât acceptabilă, dar tot timpul să ai mască nu este eficient. Nu vorbesc de studii care arată cât de bună e, vorbesc de faptul că nimeni sau 99% nu o vor utiliza corect. O vor scoate și pune înapoi, vor atinge masca, apoi ochii și chiar gura, vor avea din pânză utilizată câte o săptămână, se poartă în buzunar și cât trebuie se pune, ori de câte ori trebuie… Gestul de a te proteja și a proteja pe alții purtând mască ar trebui să fie un gest benevol, obligatoriu doar pentru cei care au probleme de tuse.

Închiderea în case… o măsură care cam sună a lipsire de libertate, fără nici cel mai mic efect asupra sănătății populației, în general și cu un puternic efect asupra economiei. Stai în casă cât timp? Virusul nu dispare, n-are cum de la sine. Organismul este cel care îl poate izola, nu se va mai putea reproduce pentru că nu va mai avea gazde și așa dispare. Ar fi o idee, doar dacă ai pune câte unul într-o barcă și i-ai ține câteva săptămâni, total izolați pe ocean… care moare, moare, care nu nu are virusul… dar, după tot mai găsește „spurcatul” vreo ascunzătoare și vine iarăși. Indigenii din America nu au murit că au fost învinși de europeni, au murit din cauza virușilor aduși din Europa, organismele lor nefiind pregătite pentru acest lucru: prea mulți, în același timp, fără să dea posibilitatea organismelor să aibă timp de anticorpi. Se știa de la început că această pandemie va fi de durată, că acest virus nu este de speriat atât de mult prin efectele asupra sănătății (sunt alți viruși mai de temut), ci mai degrabă prin contagiozitatea sa și mutațiile ce le poate suferi. Era ilogic să blochezi economii întregi pentru acest lucru, pentru că nu o poți face pentru ani de zile… sau au fost oare alte interese pentru a stopa cât de cât economiile??? Întreb. De ce? Păi, nu știu, dar cam este cazul, că unii, din țări dezvoltate, nu mai au ce face și s-au apucat să protesteze că se pune ananas pe pizza?!?!? (vezi banere la finala Euro2020).

Oprirea manifestațiilor publice… ha… și la mediul Anglia-Italia au fost 60.000 de spectatori, toți controlați, toți negativi… ca prin minune (ce fac interesele financiare). Îți asumi riscul te duci la concert, la film, la biserică… nu te duci acolo să te pupi cu toți, te duci simplu și te ferești de aglomerație. Chiar nu vreau aici să mă refer la inepția de oprire a activității școlare, cea mai ciudată și mai tâmpită măsură. Eu, aș fi scos copiii în prim plan, știind că ei NU sunt vulnerabili și că dezvoltă anticorpi foarte repede și i-a fi ferit de mutații viitoare ale virusului. Acum să nu înțeleagă cineva că am zis de vreo infectare intenționată (că poate sunt unii și din ăștia, NU, dar i-ași lăsa să se manifeste liber).

Testele PCR… or fi ele bune, dar multe miliarde se mănâncă pe ele. Ca să te întorci din Spania în România, la momentul scrierii articolului, trebuie test PCR negativ (110 euro), după care intri în carantină obligatorie 10 zile. Bine, dar când faci testul te întreabă pentru ce? Așa că, din 24 de teste, toate au ieșit negative, fără nici un fel de problemă, erau în stare să ne dea rezultatul pe loc, dar ne-au asigurat să nu ne facem griji.

Carantina obligatorie. Ca și măsurile de izolare în case sau oprire participare în grupuri par niște măsuri de bun-simț. Trebuie să ne ferim de cei infectați. Întrebarea e, pentru cât timp? Cu un ochi râdeam, cu unul plângeam la știrea că o femeie a stat 8 luni închisă în casă din cauza virusului și cât a ieșit a călcat-o o mașină. Eu vara 2020 am stat acasă (nu concediu, nu plimbări, nimic!), iar în octombrie, când am ieșit, am luat virusul… na… nu mai degrabă mergeam și eu la mare.

De ce am spus că este lipsire de libertate, că este încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale? Pentru că toate aceste măsuri s-au dovedit ca neavând nici un rezultat! Adică, dacă tu închizi un drum că sunt alunecări de teren sau este înzăpezit – este măsură restrictivă de acceptat, sigur pentru protecția noastră; dar dacă tu închizi un drum fără nici un motiv zicând că te protejează fără dovezi, atunci este încălcare a libertății.

Nu sunt virusolog, nu sunt decident politic, dar mă gândesc și eu și îmi dau cu părerea, despre cum aș fi reacționat eu sau ce aș fi propus dacă m-ar fi întrebat cineva:

Măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile: cele dovedite, care au probleme de circulație a sângelui. Asta însemnând plata de zile de izolare la domiciliu și conștientizarea familiei la ce expun pe respectivii dacă nu-l protejează, centre speciale de relaxare gratuite, cu măsuri drastice anti-virusare etc. Ca toți cei vulnerabili să nu se simtă închiși, ci doar protejați pentru o perioadă, cel puțin până la ieși un medicament sau vaccin care să-i protejeze (nu doar în scripte, ci real, cu toate studiile și efectele secundare cunoscute). Măsuri suplimentare de protecție în centrele de bătrâni sunt necesare, pentru că sunt cea mai vulnerabilă categorie.

Oprirea deplasărilor fără cele obligatorii și în cele obligatorii intră concediile (sunt obligatorii pentru sănătatea fizică și mentală a angajaților), dar sunt altele și nu vreau să menționez acum, să nu se supere unii, fără de care se poate. Adică, nu mă chemi în ședință ca șef de 3 ori/săptămână, ci o dată pe lună, în rest poți să le faci și online sau poți să trimiți un email; nu aduni pentru mâncare 100-300 de invitați, fii mai precaut, că dacă e să infectezi prin mâncare, toți vor lua etc. În nici un caz, nu este necesar să te implici în treburile Bisericii. Pune restricții (distanțare, măști nu are de ce – am zis că sunt inutile, or fi pentru smogurile din orașele chinezești, dar…) dar nu interfera cu prezența la slujbele Bisericii și mai ales nu cu Sfintele Taine: sunt și vor rămâne așa, la fel ca acum 2000 de ani!!!

Educația sanitară necesară evitării pericolului infectării în perioade de epidemie sau pandemie. În loc de tâmpenia cu educația sexuală (care în glumă fiind, ce să învețe copiii în atâția ani de studiu, câte o oră/săptămână?!?!), să se pună accent, pe lucruri firești legate de protecția în caz de epidemie. Nu exagerări (cum era la cutremur să se bage profesorii sub catedră…), ci lucruri de bun-simț: să nu tușească în față celorlalți, să evite să vorbească de la mică distanță față în față, să folosească permanent șervețele etc. Degeaba pui mască și toți iau mâna de pe clanța ușii și se scobesc în nas, degeaba pui interdicții de mișcare dacă atunci când se întâlnesc toți se pupă că nu s-au văzut de mult, degeaba oprești întâlniri publice când toți găsesc un apartament sau o cabană să facă un chef…

Lasă școlile deschise, lasă oamenii să se ducă la serviciu, lasă concediile pentru că avem nevoie de forță de muncă capabilă și performantă, pune mască doar în cazuri speciale (să nu tușești pe cel din fața ta, de exemplu), lasă slujbele și tainele Bisericii în pace că ele nu vor transmite nici într-un caz virusul, lasă spectacolele, teatrul, cinema-ul în pace (pune anumite restricții de bun-simț, dar nu le închide), LASĂ-NE SĂ FIM LIBERI!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *