România în plin dezastru pandemic

Nu ne este ușor să trecem peste un astfel de subiect: România în colaps după numărul enorm de mare de bolnavi care necesită îngrijire specială cu oxigen și chiar cea specifică ATI. Cifre seci: peste 10.000 de îmbolnăviri – medie zilnică, peste 1700 internați la ATI, peste 350-400 medie zilnică de morți… toate, în contextul în care ambulanțele cu bolnavi grav stau ore în șir că nu pot să găsească un loc în care să lase pacientul în spital, acest lucru dacă bolnavul primește la timp asistența serviciului de ambulanță…

De ce? De ce? Este întrebarea zilnică, chiar retorică de multe ori. Simplu. Pentru că nu s-au luat toate măsurile de prevenire și am ajuns, nu ca Italia din primele faze pandemice, când nu avea ce să facă, ci ca India din valul anterior, de unde a și venit această nouă variantă.

Puteam face mai mult? Cu siguranță da, dar nu la nivel de teorii implementate din occident (ca și în alte domenii, dealtfel), ci adaptat la cultura socială din România. Simplu, analizează populația, cu tot ceea ce presupune această analiză și nu reacționa ca în Norvegia sau Germania… chiar trebuie să fii prost să faci așa ceva.

Chiar nu vreau să-mi dau cu părerea despre ceva care ține de alții, dar:

  1. Au venit medicii și au spus că este necesar să facem una sau alta;
  2. Au venit politicienii care s-au contrazis pe ceea ce trebuie să facem, încercând să placă anumitor părți, grupuri, ideologii;
  3. Au venit europenii și ne-au dat vaccinuri, reguli, proceduri;

Rezultatul: 30% vaccinare, masca purtată de văzul lumii, protecția în grup inexistentă în multe situații.

Este o știre șocantă și cea cu privire la oameni care cumpără de pe tarabe niște pilule medicamentoase din Rusia, le i-au fără nici o recomandare, dar nu se tem. Se tem de altele… Pentru mine este un mare semn de întrebare, pentru alții nu.

S-a greșit undeva? Oare unde?

Nu s-a ținut absolut cont de specificul nostru ca popor, de ceea ce se numește în termeni de specialitate: cultură socială, toți au crezut că au de a face cu o turmă pe care o vor dirija, iar acum sunt surprinși de ce nu a funcționat. Dacă funcționa, atunci nu mai aveam de ce vorbi de o oază de latinitate în estul Europei.

Concret:

Poporul acesta a suferit mult de ceea ce numim „controlul libertăților fundamentale”. Am fost un neam dirijat și controlat de ruși – ne-am urmărit scopul și am devenit independenți, ne-a dirijat nazismul și am considerat că supunerea ne aduce beneficii – ne-a adus Ardealul, ne-a răpit Basarabia și Bucovina de Nord, în ultima vreme ne-a pus „botniță” comunismul și sute de români au suferit în temniță și ani grei de „reeducare”.

Scz… dar chiar acum, când scriu… o aplicație îmi spune că este activă camera video… ok… să cred că e „complot mondial”?

Nu vii și ordoni: „purtați mască”, „stați în casă”, „doar vaccinul european aprobat vă salvează”, „certificat verde”!!!! și altele asemenea, că nu este spațiu propice pentru acest lucru.

Știi, dacă ești lider adevărat, că e normal să fim euro-sceptici (nu comentez aici mai multe de ce…) și tu vii chiar cu acest lucru? Știi că românii așteptau americanii… dar au suferit enorm și chiar au murit în temnițele comuniste? Știi că înțelegerile țărilor din vestul Europei cu Rusia au dus la înstrăinarea Basarabiei și Bucovinei de Nord? Știi că noi plătim fondurile europene cu bani dați direct, dar, mai ales cu resursele noastre naturale? Cum să fie românul atât de încrezător în politicieni și elita europeană? Cum să nu avem de multe ori idei euro-sceptice și anti-americane?

Multe din statele vest-europene s-au vaccinat în masă, dar: multe au fost în cod roșu astă-vară, iar acum și Marea Britanie, cu o rată de vaccinare de peste 70% anunță sute de morți pe zi… motivând că au trecut mai mult de 6 luni de la doza a 2-a, iar efectul este doar de șase luni.

Astfel de știri dau multă incertitudine. Unii înțeleg că sunt vaccinuri noi, fără să știm multe despre ele care pot să scape de teorie, fapt normal în momentul în care nu poți să mai aștepți câțiva ani, că acum ai pandemia, alții nu prea înțeleg. Totuși, nici să negi ceva și să încerci să sfătuiești și pe alții cât de rău face oamenilor acest experiment cu vaccinurile, dar să te tratezi la un cabinet neautorizat de un „specialist” neautorizat, să cumperi antivirale din piață, fără omologare, să te duci la nu știu ce vrăjitori și tămăduitori… arată cam mult spre prostie, nu spre neștiință sau amăgire.

Unii urlau că rușii au făcut cel mai performant vaccin… Sputnik V… azi au avut peste 1000 de decese, mulți au zis că Astra Zeneca aduce nu știu ce complicații (este clasicul vaccin, la fel ca Sputnik), l-au retras imediat dând frâu liber doar celor pe ARN Mesager de la Pfizer și Moderna… de ce? La fel e și cu doza unică de la … am uitat cum îl cheamă… Aceste bâlbâieli aduc și mai multă neîncredere…

E imunitatea de turmă o soluție?

Da, dar, din păcate, cu pierderi multe de vieți omenești. Organismele după boală, la cei care scapă, dezvoltă anticorpi specifici, dar și o memorie celulară (absentă la vaccin). Însă, plata pentru acest lucru va însemna zeci de mii de morți și foarte mulți care vor rămâne cu sechele.

Se putea altfel?

Nu știu dacă la început se putea reacționa altfel. Cu toții trăim pentru prima dată o pandemie, deci e greu de estimat ce puteam face. Am avut epidemii, dar la animale: „vaca nebună”, „gripa porcină”, „gripa aviară”, tot viruși și am cam văzut cum e de făcut – sacrificarea… ceea ce nu este cazul la oameni, deci… cam în ceață. Lumea a avut epidemii de Ebola, Zika, E.coli și altele, deci aveau o oarecare experiență cu ce se poate și ce nu dă rezultat. Spre surprinderea tuturor, în cazul acestei noi virusări, devenită pandemică (gr. pan= totul – toată lumea), a părut că nimeni nu prea știe ce să facă sau nimic nu a mers. Am văzut izolarea focarului Wuhan, din China, cu oameni închiși în case, fără contact cu exteriorul… nu a mers, boala s-a răspândit.

Medicii și specialiștii au arătat cu nu au cercetat îndeajuns și nu știu ce este de făcut în această situație. Deci, chiar nu cred că sunt de judecat primele reacții.

Apoi, totul a devenit evident: chestiile astea de: 0,1-1 micron (adică mai mici de peste 100 de ori decât grosimea unui fir de păr), invizibile cu ochiul liber, coronavirușii, care circulă prin particule microscopice de apă (din salivă, nas de oriunde poate sări), prin aer, pe diferite suprafețe, fiind preluate de alte gazde umane. Simplu: vorbești cu cineva la distanță mică, sigur o particulă minusculă de salivă a sărit pe fața lui (nu mai vorbesc despre strănut sau tușit), ai dat cu mâna la gură sau la nas, ai putut lua particule microscopice cu virus și le-au dus apoi pe alte suprafețe: bare de susținere, clanțe, mese, alte obiecte.

Ok. La început a fost și panică, dar apoi?

Apoi, cam prostie, cred. Nimănui nu i-a păsat dintre cei responsabili, au copiat directive europene cu punct și virgulă, au urlat de bucurie că este un vaccin… și nimic altceva.

1.Recomandarea măștii… ok, dar să se explice și cum poate proteja. Obligi un om să stea 8 ore la serviciu cu masca, nu o va face; obligi un copil, în10 minute îl vei vedea cu masca ferită și cu degetul în gură… E ok, dar să spui când trebuie obligatoriu să o aibă (spații aglomerate, unde nu te poți feri la mai multe de 1,5-2 metri de altul), iar dacă nu se respectă amendă mare;

2.Spălatul pe mâini: ok, asta la un popor care stă cel mai rău cu apa curentă… Când să te speli? Unde? Nu era mai simplu să se explice că după ce vii dintr-un spațiu aglomerat să te speli pe mâini sau după ce ai atins anumite obiecte des atinse. Ați văzut că acest lucru îl fac și medicii după consultație și dinainte de pandemie. Oamenilor li s-a părut o lozincă și foarte puțini au respectat-o;

3.Țeapa dezinfectanților: Foarte mulți dezinfectanți nu respectă gradul de protecție! Sunt sigur și puteți vedea că nici nu se controlează. Adică obligi sute de oameni să pună mâna pe aceleași dispozitive cu dezinfectant, să apese pe același buton și îi dai pe mâini o soluție care nu știi dacă omoară sau nu virusul…

4.Blocarea totală: nimic mai fals în lupta cu pandemia. Nu rezolvă nimic, oricum oamenii se întâlnesc. Cunosc pe cineva care a cărat pe timpul lock-down-ului trecut niște sacoșe de la supermarket vreo lună, cu declarație că le duce la o familie nevoiașă, cu nume și prenume, care nu poate ieși la cumpărături…

și multe altele…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *