Sf.Cuv.Parascheva și sprijinul venerării

Închinarea la Sfintele Moaște, ale oricărui sfânt, aduce ajutorul dorit, în mai mare sau mai mică măsură, în funcție de credința noastră. Închinarea este alegerea datorată libertății umane, iar beneficiile sunt cele care rezultă din manifestarea acestei libertăți.

Unele latrine cu proștii aferenți, mai încearcă disperați și acum să mai găsească motive împotriva închinării la Sfintele Moaște, la fel cum nu demult urlau în legătură cu Sfânta Împărtășanie și Sfintele Icoane. ... Vai... așa murim toți că ne strângem să pupăm moaște!!! că folosim aceeași linguriță la Împărtășanie!!! E sfârșitul!!! ... Așa vedeau elementele specifice latrinelor acest aspect. Întrebarea simplă este de ce? Ce îi deranjează așa de tare? Sunt mii de oameni care au o credință, își manifestă o religie de mii de ani, sunt adepții unei morale care nu poate să aducă decât bine unei societăți. Dacă ei greșesc e alegerea lor. Nu îi afectează nicidecum pe ceilalți, nu există nici cea mai mică dovadă că ar fi pornit o epidemie datorată activității bisericești creștin-ortodoxe... chiar nu există, deși mulți abia așteaptă să comenteze.

Fac bine sau nu credincioșii care se închină la Sfintele Moaște, este alegerea lor! Ca o veste rea pentru cei care calomniază practicile bisericii, mulți simt cu adevărat ajutorul. Nu merită comentariu că e imaginar, că e placebo, că e manipularea creierului etc... există, nu poate fi negat, ajută și nimeni nu poate nega faptul că acest organism uman este foarte complex și nu poate fi cunoscut îndeajuns, și pentru faptul că e dihotomic: trup-suflet.

Zeci de oameni, de orice vârstă și profesie sau studii, veneau zilnic la părintele Cleopa Ilie, zeci de oameni au venit zilnic la părintele Iustin Pârvu, zeci de oameni au mers la alți duhovnici și merg și azi. Este meritul acestora că înțelegeau că omul nu poate trăi doar pentru trup, ci are nevoie și de sfatul și cuvântul duhovnicesc. Criticând lucrul acesta, considerăm proști și înapoiați pe toți aceștia, iar cel care critică „deșteptul lumii”... să fim serioși.

Aghiazma mare se păstrează în sticlă de la un an la altul, fără să se altereze... deși virușii se transmit imediat prin salivă, nu există epidemii sau îmbolnăviri colective în nici o comunitate după ce s-au împărtășit... milioane de creștini sunt adesea pelerini la mănăstiri, biserici, duhovnici, sfinte moaște și simt ajutorul... orice am face, aceste lucruri nu le putem contesta.

Cuvioasa Parascheva s-a născut și a trăit acum vreo mie de ani (sec. XI). Copilăria și-a petrecut-o alături de părinții ei foarte credincioși, aproape de Constantinopol (azi, Istanbul), în Turcia de astăzi (loc. Epivat). Încă din tinerețe a împărțit partea sa de avere la săraci și s-a retras spre rugăciune: la Constantinopol, M-rea Maicii Domnului din Heracleea, la Ierusalim și o m-re de maici din pustiul Iordanului. După acest periplu s-a întors în localitatea natală, unde a și murit și a fost îngropată ca o străină.

Peste un timp, peste trupul ei, întâmplător, fără să se știe, a fost îngropat trupul unui marinar mort pe mare, adus de valuri la țărm. Atunci, sfânta s-a arătat în vis unui sătean, Gheorghe și credincioasei Eftimia, cerându-i să o dezgroape. Aceștia au povestit vedenia comunității, au săpat unde îngropase marinarul și au descoperit mai dedesupt trupul neputrezit și frumos mirositor al Sfintei Parascheva.

Trupul sfânt a fost așezat în: biserica din Epivat, Târnovo, Belgrad, Constantinopol, iar din 1641, în timpul domnitorului Vasile Lupu și a mitropolitului Varlaam al Moldovei, ca dar din partea turcilor, Sfintele Moaște sunt aduse în Moldova și așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

În 1888, când sfintele moaște se aflau într-un paraclis al Bisericii Sf. Trei Ierarhi (deoarece aceasta se afla în renovare) un incendiu a mistuit interiorul, însă nu s-a atins de racla de lemn cu sfintele moaște. Imediat, acestea au fost mutate în catedrala mitropolitană, unde se află și astăzi.

Oriunde au fost, sfintele moaște au făcut o sumedenie de minuni, ajutând foarte mulți credincioși, nu întâmplător au fost atât de dorite și păstrate oriunde la mare cinste.

Sfânta Parascheva are ziua de praznic pe 14 octombrie, este ocrotitoarea Moldovei și hramul multor biserici ortodoxe.

Este considerată o sfântă a neamului românesc, de 380 de ani binefacerile moaștelor sale răsfrângându-se, în special, asupra credincioșilor de pe aceste meleaguri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *