Ce am instalat eu pe laptop?

Sistem de operare

Deși am destul de multe de comentat, rămân cu Microsoftul, adică Windows-ul de multe ori prost, alteori foarte utile, dar care și culege date pentru reclame și costă.

Aș vrea orice altceva, sunt faine și cele pe OS Linux (Ubuntu, Debian etc.), dar fiindcă am nevoie de pachetul Office, nu plătesc, dar folosesc Windows.

Un pic mai „vechișor”, așa cum îmi zice un prieten, am lucrat și în Windows 3.11, când trebuia mai întâi să instalez MS_DOS-ul, apoi cu dischete (care speram să nu se strice, că le aveam în 3 exemplare fiecare), puneam un Norton Commander și rulam atât jocuri direct pe el (ca Lotus, Wolf etc.), dar aveam și un program cu ferestre, Windows, nu multitasking, dar ok, fain.

Dintre versiunile care au urmat, m-au încântat 95, 98, foarte stabile și faine, apoi regretatul XP. După… niște fake-uri până la Windows 10, iar acum așteptăm cu nerăbdare Windows 11. Habar nu am de ce, poate că așa suntem noi, deschiși spre nou, vrem să se mai schimbe ceva din când în când… ba muzica, ba țoalele, ba smartphonul și de ce nu și sistemul de operare.

Nu prea văd Windows 11 ca un sistem de operare nou, dar… dacă ei asta zic, așa o fi. Să nu vină doar cu o interfață nouă și câteva îmbunătățiri și servicii în plus, că am mai văzut asta, dar a ieșit prost.

Mă uitam azi cum browserul Edge al lor se lăuda că a făcut noi îmbunătățiri, a adus posibilitatea de a face „colecții”. E fain, dar un browser rusesc, Yandex, avea asta de mult… cam târziu…

Ok, un pic forțat de job, aleg Windows-ul pe computer și Android pe mobile. Chestia cu mobile-ul, altădată…

Pentru Office Work

Din păcate, munca office este legată de pachetul Microsoft Office. Nu poți să spui că nu nu este cel mai tare de pe piață prin tot ceea ce oferă, prin facilitățile pe care le are. Lucram odată într-o aplicație pentru ziare… ceva cu press, dar din păcate nu mai știu, însă acum, vrei să scrii o carte: ai Word și apoi pdf, vrei să faci un tabel: ai Excel, prezentare: PPT etc.

E cam greu să le înlocuiești. Ai varianta

online de la Google, prin Drive, ai pachetul foarte fain LibreOffice, dar… Sincer, nici nu am încercat măcar o lună să mă descurc fără Office, dar promit că o voi face.

Așa că am pachetul Office, dar, l-am completat cu:

LibreOffice;

Acrobat Reader;

– o variantă mai veche NitroPDF Reader;

Ca să pot căuta mai ușor documente: DocFletcher… e super ok… acu , ce să zic, ia repede că vine cumpărarea și devine contra-cost, ca multe altele…

Browsere

La navigarea pe Internet am fost mult mai generos, dar am ales:

1.Yandex, rusesc, dar bun…

2.Chrome-ul celor de la Google, că au și Drive și pot pe Android…

3.Microsoft Edge, deja preinstalat odată ce utilizez Windows-ul.

Ok, aș folosi și altele, dar nu știu cu ce m-ar ajuta… Chestia că anumite browsere sunt sigure cu datele tale de navigare… chiar nu o cred. Mai sunt „nebuni” în IT, dar mulți cedează presiunii banilor, d-aia, dacă vreau să fac vreun atentat, cel mai bine nu folosesc net-ul… e cel mai simplu sau mesaje criptate. Dar, deocamdată nu înțeleg logica unora de a omorî oameni nevinovați pentru niște „cretini” considerați de ei. Asta arată ca și cum ți-ai bate nevasta, că un bărbat nu ești în stare și te răzbuni și tu cine poți…

Cloud

Observăm că stocarea devine din ce în ce mai scumpă, adică un moft. SSD-urile nu vor să intre în variantele mai ieftine de laptopuri/desktopuri, un telefon cu 128GB memorie internă e din clasa top… așa că, simpla soluție e cloud-ul, pe cât posibil gratis. 

Eu am ales:

1.Yandex.Disk – cu memorie de 10GB, la început parcă era 15, dar e ok. Sincronizează automat tot, pe mobil e ok, deci…

2.Google Drive, că nu te poți despărți de Google că ai Android, mai ai copii pe Classroom, dar e ok…

3.Am încercat cu Mega, vechiul Dropbox, OneDrive, TeraBox etc., dar…

Media

https://obsproject.com/downloadÎn ceea ce privește video… nu pot să dau sfaturi avizat, că doar am încercat Da Vinci Resolve și s-a blocat laptopul… vrei să faci prelucrare video? Ia un desktop cu placă video bună, RAM și toate celea… nu poți să umbli cu fofirlica dacă vrei ceva de calitate.

Pentru muzică:

VLC Player: pentru redare nu știu de ce vrei ceva mai mult, tot două urechi are omul, tot hertzii ăia îi va auzi cu urechea normală… Mai era winamp, dar nu l-am mai folosit, poate mai există. VLC-ul poate da concerte, deschide o sumedie de formate… Dacă vrei să fii sigur și utilizezi Windows, oricum ai Media Player, ca să rezolve ceea ce unii vor să fie altfel decât alții. 

Vă recomandăm un antivirus dacă folosiți computerul pentru spectacole, festivaluri, concursuri etc. Riscați să vă blocați din cauza unei memorii USB, stick … virusată…

Tot VLC recomand și pentru filme. Este adevărat că nu sunt în domeniu, dar eu nu am altceva…

Pentru înregistrare audio:

– nu am alt program decât Audacity… gratis și ok…

Pentru imagine:

– CorelDraw, din păcate este contra-cost, așa că utilizez o versiune veche…

Video, ok, pentru prelucrare sunt multe, eu aș alege Davinci Studio… vrea multe resurse, da na, vrei video investește. Pentru simplu streaming, OBS Studio e super ok…

 

WEB working

Comunicare

WhatsUp Web

Discord

Facebook

Telegram

– Meet

– Teams

– Zoom

Antivirus

Remote access

Printer work

Job

Utilități de zi cu zi

  • Wheather Underground;
  • Calendar Google
  • Keep Notes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *