Tech – youtube store, digi, whatsup

Digi RCS_RDS – compania care dă bătai de cap giganților ca Orange și Vodafone, după liberalizarea pieții din 2003, stricând orice ofertă concurențială ridicată. Firma ce, probabil, este dirijată de antreprenorul „nevăzut” Zoltan Teszari (probabil prin Cable Communication System) și alți acționari, Digi, s-a dezvoltat enorm în ultima vreme, având afaceri și în Spania și Italia. La momentul scrierii acestui articol, pe pagina web apare oferta de 1-2,5 euro/lună, 4 luni 50% plata abonament pentru orice portare în rețea. Niciodată nu vom vedea această ofertă la Orange sau Vodafone.

Totuși, Orange se descurcă destul de bine pe piața românească. Mai cu ajutor de la Telekom pentru telefonie fixă, mai cu dorința de a cumpăra serviciile mobile Telekom, foste Cosmote, are cea mai mare cotă de piață încă. Vodafone o urmează de aproape, în timp ce viața fostului Cosmote este pe sfârșite, dacă nu vor vinde grecii unui actor puternic inexistent acum pe piața noastră. Nu putem neglija nici UPS-ul, ce se menține pe pachete complete telefonie-televiziune.

P.S. Chiar după ce am terminat de scris articolul, am văzut că azi sau ieri a fost aprobată deja vânzarea diviziei de telefonie fixă Telekom către Orange. Credeam că lupta se dă pe cei 3-4 milioane de utilizatori ai telefoniei mobile Telekom, dar acum, Orange devine GIGANTUL comunicațiilor din România, fără reacție din partea Consiliului Concurenței.

Dacă Digi le dă bătăi de cap giganților în servicii de comunicație de la noi din țară, chinezii de la Tik-Tok i-au supărat de tot pe americani, datorită impresionantei cote de piață pe care o dețin. Așa că, primul care intră în competiție directă cu filmulețe scurte, postate de oricine, este Youtube – companie deținută de Google. Astfel, de curând, Youtube a ieșit pe piață cu serviciul Youtube story sau shorts. Nu am văzut pe desktop posibilă crearea de conținut scurt, dar pe mobil, „Create a Short” este prezent atunci când dorim să încărcăm un anumit conținut (chiar dacă momentan este în versiune beta). Vizionarea se face din Shorts, din menu-ul principal al aplicației.

Pentru că tot am ajuns în lumea luptei dintre giganții informatici, încet-încet aplicația Whatsup, cumpărate de Facebook, pare a fi găsit un mare competitor începând chiar din estul Europei. Este vorba de serviciul rusesc Telegram, foarte eficient și cu foarte multe facilități (apeluri video-conferință, share, grupuri, etc). Este aplicația de comunicare instant, de servicii de informare în grupuri, cea mai utilizată în Rusia, țările baltice, Belarus și începe să intre foarte dur și în Uniunea Europeană.

Whatsup încearcă să fie mereu actual, așa că de curând a lansat în versiunea stabilă opțiunea View Once, ca pe Instagram – vizualizare o dată, iar apoi se șterge… fain pentru fotografii de ocazie ca mine, care din grabă mai greșesc destinatarii…

Google Drive vine din septembrie cu noi actualizări de securitate. Se pare că documentele încărcate înainte de 2017 vor fi șterse, lucrul acesta neafectând fotografiile din Google Photos, așa cum apare în ultimele informații. Vom vedea decizia finală în curând.

În timp ce se preocupă de serviciile de comunicare online, de cloud și bussines/reclamă, maps, Google renunță la alte servicii care s-au dovedit neviabile. Așa se va întâmpla cu Google Bookmarks, ce va dispărea din septembrie (folosea la un fel de short-cut-uri pentru paginile web folosite de tine).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *