Virus vs religie

În ultima vreme, discuțiile despre pro și contra vaccin, predicile din biserici anti-supunere față de restricții și vaccinuri, au devenit tot mai dese, de unde și întrebarea: Ce treabă are religia cu virusul ăsta? Răspunsul e simplu: Religia creștină, în sine, nu condamnă boala și nici bolnavul, susținând fără echivoc ajutorul medical și sprijinul științei în menținerea unei vieți sănătoase și pline de satisfacții.

Interferența observată se datorează unei concepții, existentă dintotdeauna în Biserica creștină, referitoare la orice aspect care îngrădește libertatea umană în manifestarea ei pe calea spre mântuire. Cel mai evident concept a fost cel împotriva sclaviei, creștinismul fiind și persecutat de către romani și din cauza acestei susțineri a egalității dintre oameni și a intoleranței față de sclavi. Un alt aspect legat de libertate și toleranță este acceptarea străinilor de iudaism în creștinism, acceptarea pocăinței indiferent de păcat etc. Creștinismul vede ca libertate „calea către Dumnezeu”, adică omul e liber atâta timp cât nu se abate de la morala creștină, iar orice altă îngrădire a libertății de manifestare umane este contrară concepției creștine.

Simplu: respecți morala creștină, nimeni nu te poate îngrădi cu alte reguli. Dar, este doar un punct de plecare, pentru că, „Daci Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu” (Matei 22) este chiar porunca Domnului Iisus, mai concret: cele referitoare la Dumnezeu sunt statornicite prin morala Bisericii, cele legate de organizarea politico-socială sunt reglementate de legile statului, care trebuie și ele respectate.

… și de aici, discuțiile… impunerea restricțiilor și vaccinarea sunt sau nu legi ale statului care trebuie respectate?…

Aparent, răspunsul este unul simplu, căci odată ce trăim într-o societate avem nevoie și alte reglementări stabilite prin legi civile: circulația rutieră, protocoalele de Internet, trecerea frontierei etc. Nu putem să considerăm ca o încălcare a libertății, deși nu are legătură cu drumul spre mântuire, trecerea prin intersecții, necesitatea de a respecta anumite protocoale ca să poți naviga pe Internet etc. Simplu, ar rezulta faptul că și restricțiile și toate măsurile anti-pandemie sunt stabilite firesc, științific, pentru bine societății, deci nu ar fi nici un motiv să fie condamnate ca o lipsire de libertate pentru că sunt spre binele nostru și sănătate.

… acum intervine problema principală: Sunt sau nu aceste măsuri cu adevărat științifice și spre binele și sănătatea noastră?…

Dacă ar fi totul așa, discuția s-a încheiat și nu mai pot să accept ca sectarii argumente inepte, prostești, nefirești, care sfidează inteligența. Însă…

Ca să pot să-mi exprim ideile cât mai scurt și sistematic, o să trec peste câteva concepte sigure despre pandemie și apoi, peste cele în discuție. Bine, sigur pentru cei care mai gândesc totuși logic și nu totul e conspirație, ci vor să mai și pună creierul la lucru, dacă îl au (aici mă refer atât la oameni simpli, cât și la orice studii ar avea sau în ce cult și pe ce treaptă a preoției ar fi…)

Sigur referitor la pandemie:

  1. Virusul există și este unul de tip coronavirus, cu denumirea științifică de SARS-CoV-2. Este un virus ca mulți din istorie, nu a apărut acum singura chestie și n-a mai văzut nimeni. Dacă negi că există acest virus, atunci trebuie să închizi acest site, nu este pentru tine…
  2. Originea virusului, noi nu o știm (cu siguranță sunt care o știu dar nu o fac publică), dar bănuim că este un virus scăpat (intenționat sau nu) dintr-un laborator, că prea este supra-performant: se răspândește extrem de ușor, suferă mutații parcă mai rapide ca la alți viruși etc. și nicidecum unul ca la gripa aviară sau porcină, cu viruși mutanți animal-om…
  3. Virusul nu este mortal prin definiție, el provoacă „o gripă puternică” să spunem simplu, adică se manifestă prin reducerea oxigenului din sânge și atac la plămâni sau alte organe care, slăbite anterior, vor ceda datorită lipsei de oxigen și preocupării anticorpilor doar pentru a anihila acest virus. La cei mai mulți oameni, coronavirusul SARS-CoV-2, în oricare dintre mutații, fie și Delta, nu face altceva decât să creeze o stare de disconfort ca la o răceală simplă, cu durata mai mare sau mai mică, fiind anihilat imediat de anticorpii umani. Însă, în anumite situații, reușește să afecteze anumite organe înainte de a fi anihilat, începând cu plămânii, dacă poate, dacă nu și plămânii sunt puternici și neafectați, alte organe care cedează lipsei de oxigen necesar (orice organ diagnosticat sau nu ca având o problemă, începând cu neuronii din creier). Până aici  am descris ce face gripa obișnuită. Mai rău este că acest virus nu e de simplu sezon și că se transmite foarte repede și foarte mult. În acest moment el devine foarte periculos. Eu nu știu să avut gripă de vreo 10 ani, răceli destule, dar acest virus face să ai gripă foarte des, depinde cum te infectezi cu el. Nu e un virus paranormal, e unul simplu, dar foarte, foarte contagios. Nu e un capăt de țară dacă te-ai tăiat la un deget, dar depinde cât de tare și cât de des ca să calculezi și cât sânge ai pierdut.
  4. Este grav? Aici vine răspunsul la cei care îl neagă. Uită-te la bolnavii din secțiile de terapie intensivă. Dacă nu te-ai dus acolo să vezi, atunci nu poți comenta, stai în banca ta de prost. Ai avut rude care au suferit? dacă le-ai zis să stea acasă vă este o minciună atunci este criminal. Cam asta e. În peste 95% dintre cazuri virusul ori nu se manifestă ori e o simplă răceală ignorată. Repet, procentul este foarte mare pentru cei care nu au de suferit. Dar, tot semeni, rude, prieteni de-ai noștri sunt și cei 4-5% care suferă enorm prin spitale și chiar mor, datorită afecțiunilor provocate de acest virus. Am văzut și chestia că nimeni nu a murit de coronavirus… repet, virușii nu omoară în sine, adică nu e o boală care să o numit „coronavirusoidă SARS”, ci ei sunt o provocare la adresa organismului, cedând organele care nu fac față (unele pe care le consideram sănătoase, fără să știm). Am văzut și afirmațiile că a dispărut răceala și gripa obișnuită: e normal ca toți cei cu răceală sau gripă să fie considerați suspecți, pentru că nu s-a inventat încă un test 100% precis de depistare a bolilor sau a virușilor… poate în viitor.

Nesigur, util sau inutil, referitor la pandemie:

  1. Masca oferă protecție. Nu poate nimeni să spună acest lucru. Masca a fost folosită de mult timp statele asiatice, mai ales în China, datorită suprapopulării și smogului des întâlnit peste orașe. Nu este ceva nou (apropo, un răspuns pentru cei care spuneați că de ce doar China avea măști…). Masca este utilă, clar, dar doar cu toate standardele respectate… și întrebarea e: cine le respectă? Oricine trebuie să fie de acord ca ea să fie obligatorie și să se respecte toate procedurile în spitale, e firesc, normal, cu toții știm că doctorii, după consultații au obligația să se spele pe mâini și să dezinfecteze, încă dinainte de pandemie. În școală, pe stradă, în alte spații, e o utopie să crezi că se va respecta. Ok, poți să o recomanzi, dar dacă impui, vor avea majoritatea o cârpă, o vor da jos după ce au pus mâna pe tot dimprejur, o vor pune înapoi… adică va deveni în câteva minute obiect de transmitere, nu de protecție. Concluzia mea, este absolut inutilă! și asta, mai ales pentru copii… să fim realiști, câți respectă modul de a lua și de a pune masca. Dacă sunt, e foarte bine, e de remarcat că pot fi și adulți și copii care pot să se protejeze mai mult, dar impunerea e ca o joacă, nu cred că folosește la nimic.
  2. Interzicerea întâlnirilor publice. Aici doresc să încep prin reglementarea dură de obligativitatea purtării măștii în oraș, dar nu și pe plajă. Când oamenii merg, se deplasează, sunt slabe șanse de tuse, scuipat etc., dar când oamenii stau, mănâncă semințe, înghit apă din mare… sunt toate șansele. Întrebarea e ce rezolvi? Sper că, poate unii s-au dumirit, că trebuie să se intervină acolo unde sunt șanse mari de contaminare și să ceară distanțare pe cât posibil, dar nu la grupuri care trăiesc și lucrează împreună. Tu le ceri să se distanțeze la serviciu, iar ei ies după aia la o bere, la 1/2 m. Ce ai rezolvat? Cere distanțare față de străini, nu distanțare în clasa de copii, care oricum nu o vor respecta și nici nu ai voie să îi iei de mână. Ok, înțeleg: patronii să facă tot posibilul să ofere distanțare între secții, fluxuri total diferite etc., instituțiile publice la fel, dar mai ales să se informatizeze și să nu mai stau lângă tanti de la birou care bate în tastatură de parcă a descoperit prima mașină de scris mecanică, să faci distanțare pe plajă în limita bunului simț, să iei niște măsuri pentru activități care nu privesc locul de muncă a miilor de oameni și apoi să plătești inutil, să faci un program de protecție socială:„Ești în categoria de risc, stai acasă și nu te îmbolnăvi, căci noi te plătim” decât să arunci banii aiurea. Concluzie: suntem persoane, suntem sociali, nimeni nu ne poate interzice, dar pot fi îngrădite anumite acțiuni, activități, care nu afectează masiv masa de oameni, cu concentrarea spre acoperirea pierderilor celor puțini, nu a celor mulți, așa cum se întâmplă acum.
  3. Vaccinul, este sau util, este sau nu o conspirație? Referitor la conspirație cred că nu, este interes aici și nu unul, ci mai multe, dar e prea mult până la a ajunge la utilizarea termenului de conspirație. Dacă vaccinul e bun sau nu, care e mai bun, pe cât timp… din păcate nimeni nu știe momentan. Au fost făcute niște chestii, unele experimentale, care pot sau nu să pună stop pandemiei. Din păcate, nimeni nu știe acum dacă aceste vaccinuri existente sunt sau nu bune, pentru cât timp sau dacă au sau nu efecte adverse major (minore, orice medicament sau vaccin are). Mă vaccinez sau nu? Am același răspuns, public încă de anul trecut: este persoană publică, te deplasezi în țară și străinătate, lucrezi în echipe mari, ai contact direct cu oamenii, lucrezi cu copii, recomand orice vaccinare. Nu știu dacă e bună sau rea, dar eu mă uit întâi la binele posibil pe care pot să il ofer altuia decât la binele meu propriu. Lucrez izolat, într-o echipă mică, sunt călugăr și trebuie să stau departe de lume… nu recomand vaccinarea. Lucru cu manipularea virușilor, vaccinuri, noua era ascunsă a războiului biologic nu sunt lucruri noi. De ani de zile se lucrează la aceste lucruri și trebuie să ne mire că în anumite momente devenim cobai într-o lume tot mai complexă.
  4. Exagerările: fondurile foarte mari date pentru pandemie, au determinat ca fiecare spital să-și dorească cât mai mulți bolnavi, bine și pentru dotări și pentru salarii și pentru investiții pentru „cei apropiați”. Astfel s-a ajuns și ca eu să stau în spital 2 zile, deși nu aveam nici un simptom și chiar înainte de test PCR am fost declarat bolnav și voiau să mă transfere pe secția Covid… dar e o altă poveste. Aici intervin ordinele politice, pe care majoritatea le critică și care dau naștere la toate revoltele: De ce numai în fermele foarte competitive din România apare gripa aviară și porcină, iar de vecinii unguri se ferește? De ce când s-a revoltat industria turistică a cam dispărut virusul pentru un timp măcar? De ce ies mii de teste pozitive, iar la cei peste 60.000 de suporteri la finala Euro 2020, din iul. 2021 nu a fost niciun rezultat pozitiv? De ce de exemplu Astra Zeneca și vaccinul rusesc au Sputnik au fost cele mai criticate vaccinuri, în timp ce realitatea statistică ne spune că cele mai multe complicații le-au avut cei de la Pfizer-Biontech, urmați de Moderna? Cum să cred în niște industrii farmaceutice cu o putere financiară imensă și să nu cred în cercetările unor universități (adică, noi știm despre unele companii că fac pastile de potență, altele șampoane, alături de alte medicamente… însă nu am reușit să găsesc la ele realizări și medicamente de top care să revoluționeze lumea medicală).

În concluzie:

Eu m-am vaccinat, chiar cu Astra Zeneca, mult hulita, am avut boala și am trecut foarte ușor prin ea, am anticorpi destui, am avut rude, prieteni, vecini care au trecut mai greu, dar mulțumită lui Dumnezeu au trecut, călătoresc și voi călători mult, doresc socializarea și nu frica și distanțarea permanentă. Am considerat că asta e soluția pentru a scăpa de frică, restricții, respingere socială.

Voi respecta regulile de distanțare fizică, dar nu și socială, față de străini, dar voi păstra legătura cu rudele, prietenii și nu voi fugi niciodată de cei care au avut boala sau care o au. Nu trebuie tratați ca leproșii secolului XXI.

Nu am ajuns să ascult de unele păreri ale unor călugări cu câteva clase și cu viață duhovnicească nedovedită (apropo, nu am cerut doar inteligență, dar măcar viață duhovnicească dovedită prin ceva… nu contează ce…). Oricând iau de mână un astfel de om om și îl duc la terapie intensivă, să văd ce îi spune celui de acolo… că așa, ca să atragi atenția, e simplu.

În același timp, consider, sincer că:

… Sfânta Împărtășanie trebuie să rămână așa cum a fost de veacuri, că nu trebuie interzise slujbele religioase, chiar dacă se pun anumite restricții legate de aglomerări, apropo și Sfântul Botez trebuie să rămână cel specific ortodox, că rugăciunea în fața lui Dumnezeu se face fără mască. Nu este cazul să folosim pandemia pentru a schimba Sfintele Taine ale Bisericii sau a opri participarea liberă la slujbele religioase. Unii din Biserică pot condamna multe sau pot spune multe… dar Biserica condamnă strict încercările de discreditare și de schimbare a Sfintelor Taine pe orice motiv vremelnic, restrângerea groaznică a asistenței medicale obișnuite în detrimentul preocupării pentru pandemie, oprirea de la manifestarea credinței și participarea la slujbele religioase, condiționarea libertăților fundamentale de primirea anumitor medicamente sau vaccinuri…

Eu asta am ales.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *