Windows 11 – merită un upgrade?

Noul sistem de operare de la Microsoft, Windows 11, este așteptat de toată lumea din IT, dar nu știu dacă oferă ceea ce promite.

În urmă cu câteva zile am instalat și eu versiunea de Windows 11 a celor de la Microsoft și de aceea ma decis să-mi dau și cu părerea:

  1. Este un “nou” sistem de operare, care primite utilizare a mai puține resurse decât Windows 10, dar acest lucru nu prea e evident. Laptop-ul meu deja cam gâfâie uneori pe noul OS, în timp ce pe Win10 se comportă foarte bine. Așa că, în ceea ce privește nucleul, doar atât am putut vedea și nu prea are notă de trecere, dar mai este timp până când se fixează totul, așa că merită și vedem cum evoluează versiunea măcar după 2-3 luni de la lansare.
  2. Cred că este mai sigură, că au avut de învățat de la versiunile anterioare, nu mai vrea fără acel TPM, deci aici probabil câștigă detașat în fața sistemelor de operare dezvoltate pe Linux pentru laptop/desktop. Așa cred, că doar timpul ne va dovedi dacă au dreptate cu promisiunile.
  3. Este din nou, contra-cost, habar nu am de ce, odată ce o poți instala și free și găsești foarte repede și un crack dacă vrei să nu-ți mai spună că ești sărac și ai doar o copie. Oricum culeg toate datele despre noi și de la noi, deci suntem produsul ca la toate software-le și paginile WEB gratuite, dar continuă să ceară bani… De ce? Cred că sunt multe afaceri cu licențe, ca în România pentru școli și nu vor să piardă contractele și să facă problematice procesele în instanțe…
  4. Interfața am văzut-o acum câțiva ani la o versiune Ubuntu, parcă, dezvoltată gratuit pe Linux. Este mutată partea stângă a taskbar-ului pe centru ecranului. Oferă multe widget-uri, informații despre vreme și conform intereselor setate de tine, switch facil mai multe desktopuri, că poate lucrezi și pentru tine și pentru job și pentru copii sau ai alt coleg care mai lucrează pe computerul tău. Nu arată rău, dar nici nu pot să zic Wauuu… ce schimbare de look.
  5. Servicii și aplicații îmbunătățite și noi oferite. Start-ul se bazează pe Căutare… adică să începi să scrii ceea ce dorești și ți-o oferă, necesitând efort în plus să dai peste vechea listă cu toate aplicațiile instalate. Am văzut că acest lucru este ales foarte utilizat de noua generație, mai ales pe dispozitive mobile, deci cunosc bine trend-ul. În prim plan și ușor de accesat a devenit serviciul de videoconferință Teams, iar odată ce nu poate fi instalat fără un cont Microsoft și conexiunea și abordarea unei întâlniri pe net devine foarte facilă. Prin cloud-ul OneDrive sincronizează rapid și foarte ușor un folder de pe dispozitivul de stocare. Cred că cea mai tare facilitate este conectarea simplă și rapidă a telefonului, chiar și dacă are ca SO Android-ul de la Google (oricum s-au cam retras de pe piața sistemelor de operare pentru dispozitive mobile), dând posibilitatea controlării totale a telefonului de pe laptop/desktop. Alte îmbunătățiri am văzut la Edge, browser-ul care se dezvoltă foarte mult și care a lăsat în urmă blamatul Internet Explorer. În ceea ce privește sfera Office s-a dezvoltat foarte mult facilitatea de interconectare cu sistemul de operare a pachetului Office365. Foarte mult a fost dezvoltat magazinul online Microsoft Store, pentru a-l adapta cu cele de pe dispozitivele mobile și a răspunde obișnuinței utilizatorului în a le accesa.

Ca o concluzie, noul sistem de operare (dacă o fi nou și nu doar același cu modificări de interfață și servicii), se axează foarte mult pe faptul că dispozitivul va sta conectat online: cont obligatoriu de microsoft, Teams, OneDrive foarte ușor de accesat, Edge dezvoltat etc. Mai mult, preia din obișnuințele utilizatorilor de dispozitive mobile și de sincronizare și împerechere între dispozitive, chiar dacă funcționează pe alte sisteme de operare (se pare că se înțeleg din ce în ce mai bine cu gigantul Google, odată ce le-a oferit toată disponibilitatea pentru serviciile lor, în afară de browser, dar și ei, pe noile telefoane utilizează Android-ul…)

P.S. 28.oct. 2021: Cam greu, dar am văzut câteva lucruri noi în ultimele săptămâni:

– poți să scapi de contul obligatoriu, dezactivând Internetul, un back, apoi se va continua;

– nu consumă așa multe resurse, este ceea ce am considerat de la început: un Windows 10 cu mai multe facilități. Prima dată îl instalasem pe un HDD, fără să-mi dau seama…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *